Mattias Weinhandl är tillbaka i Linköping efter fyra säsonger i KHL.
1 av 3
Mattias Weinhandl är tillbaka i Linköping efter fyra säsonger i KHL. - Foto: Scanpix
Weinhandl tycker det är skönt att vara tillbaka i Sverige. Något han saknat under tiden i Ryssland är svenskt smågodis.
2 av 3
Weinhandl tycker det är skönt att vara tillbaka i Sverige. Något han saknat under tiden i Ryssland är svenskt smågodis. - Foto: Scanpix
Landslagsmeriterade Mattias Weinhandl gjorde totalt 179 poäng under sina år i KHL.
3 av 3
Landslagsmeriterade Mattias Weinhandl gjorde totalt 179 poäng under sina år i KHL. - Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX

"Chokladtorsken" hemma i Cloetta: "Saknat smågodis"

"Jag är en chokladtorsk". Mattias Weinhandl om comebacken i Linköping, miljonerna i Ryssland – och längtan efter svenskt smågodis.


Mattias Weinhandl

Född: 1 juni 1980.
Position: Forward.
Längd: 182 cm.
Vikt: 88 kg.
Klubbfattning: Höger.
Klubbar: Troja-Ljungby, Modo, New York Islanders, Minnesota Wild, Linköping, Dynamo Moskva, SKA St. Petersburg.

LINKÖPING. Det började med en uthyrning till KHL i ett år. Sen blev han fast i tre år till. Men efter totalt 179 poäng och spel i först Dynamo Moskva och sedan SKA St. Petersburg, bestämde sig Mattias Weinhandl för att det var dags att återvända till Linköping.

– Det växte fram under fjolåret och kändes mer och mer rätt ju längre tiden gick. Det kändes skönt att få komma hem, säger Weinhandl till Nyheter24.

32-åringen säger att planen hela tiden har varit att spela i Linköping igen.

–  Tanken var ett år, men sen blev det tre och fyra totalt. Det kändes som att det var rätt läge att komma hem nu. Jag är inte allt för gammal än och kan prestera på en bra nivå.

Weinhandl pratar bara gott om Ryssland. Till skillnad från många andra svenskar har han inga historier om sunkiga hotell eller enformig kycklingkost att berätta om. Men så har han varit den bäst betalde svensken i europeisk hockey också.

– Moskva och St. Petersburg är två stora klubbar. Sen beror det väl på vilka som finns i laget och det är många som varit i USA. Ryssland funkade bra, vi bodde i två bra städer också.

Weinhandls lön uppges ha legat i samma nivå som NHL-stjärnorna Daniel och Henrik Sedins 21 miljoner kronor efter skatt. Men att gå ner till en elitserielön ser inte Weinhandl som något problem.

– Jag lever det liv jag alltid har levt. Har aldrig svävat ut för mycket, utan jag klarar mig gott på den lönen jag tjänar här hemma. Jag är mer en sparare, det är ju bra att ha när man lägger av med hockeyn.

Förutom att ha sin familj och vänner nära och slippa alla långa resor, så tycker Weinhandl det bästa med att komma hem är – att kunna köpa smågodis.

– Det har jag saknat mycket. Det finns inte så mycket smågodis där borta. Jag är torsk på choklad, så små chokladbitar gillar jag. I Ryssland har de inte samma blandning, de har knappt smågodis alls. Jag hittade det bara i någon enstaka butik.

Och något så osvenskt som japansk mat.

–  Den fanns där, men den är mycket bättre i Linköping.

Linköping lyckades precis undvika kvalserien i fjol. I Ryssland satt Weinhandl och våndades framför en webbsändning.

– Jag såg sista matchen och det var på håret, skönt att de slapp kvalserien. Det hade inte varit kul att spela i kvalserien på det sättet, med tanke på all press. Man vill inte sätta sig i en sådan situation som Djurgården gjorde. Det var så skönt att de slapp det.

Senast Mattias Weinhandl spelade i elitserien blev han skyttekung med 35 mål och totalt 62 poäng. Nu är förväntningarna skyhöga på honom och han är utan tvekan en av elitseriens största stjärnor.

– Det blir tufft att göra det igen. Poäng är inget jag fokuserar på. Det får komma om det kommer. Det gäller att det går bra för laget, säger Mattias lite blygsamt innan han tillägger:

– Jag är en offensiv spelare så lite poäng borde väl trilla in.

Vilka intryck har du fått av er nye tränare Roger Melin?
– Han verkar väldigt bra. En sympatisk, lugn och harmonisk människa. Det ska bli kul att ha honom som tränare i vinter. Alla har olika tränarstilar, men jag tycker om det lugn som han sprider i truppen.

Vad tycker du om er trupp?
– Det känns spännande. Lite annorlunda från i fjol, det är en yngre trupp och bra balans. I dagens snabba hockey behövs ungdomlig entusiasm. Det är många egna produkter.

Er målvaktssida är väl lite oprövad ändå?

"Ante" (Andreas Andersson) har haft förstaspaden i HV i två slutspel i rad. Även om han inte fått stå så mycket i serien så är han rutinerad. Engstrand har inte stått lika många matcher, men han har varit väldigt bra när han spelat. Tycker båda har startat bra och det känns faktiskt bra.

Vad är LHC:s målsättning?

– Första målet är att ta oss topp sex till slutspel och sen få lite fördel där. När vi väl kommer så långt ska vi ställa nya mål.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.