Johan Fransson tror på sitt Luleå.
1 av 4
Johan Fransson tror på sitt Luleå. - Foto: © Bildbyrån / OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Viktor Arvidsson gör stor succé i årets slutspel, och flera NHL-klubbar håller koll på honom.
2 av 4
Viktor Arvidsson gör stor succé i årets slutspel, och flera NHL-klubbar håller koll på honom. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Ännu en som storspelar är Luleås målvakt Johan Gustafsson.
3 av 4
Ännu en som storspelar är Luleås målvakt Johan Gustafsson. - Foto: Linn Malmen AB / Linn Malmen/Scanpix
Norrlandsderbyt har dragit storpublik, och spelarna vittnar om ett enormt tryck på läktarna.
4 av 4
Norrlandsderbyt har dragit storpublik, och spelarna vittnar om ett enormt tryck på läktarna. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Luleås kaxiga passning: "Det mesta talar för oss"

0–2 i matcher och Luleå står i brygga. Men assistkungen Johan Fransson hänger inte läpp för det, snarare tvärtom. – Vi känner att vi är grymt svårslagna, säger han till Nyheter24.


Match tre

Plats: Skellefteå Kraft Arena.

Publikkapacitet: 6001. 

Matchstart: 19:00.

Sändning: Kanal 9, start 18:30.

Ställning: 2–0 i matcher, fördel Skellefteå.

Norrlandsderbyt har – trots 2–0 i matcher till Skellefteå – hittills varit mycket jämn. Efter en mållös inledning på finalseriens första tre perioder avgjordes matchen efter förlängning. Söndagens match slutade 2–4, och Skellefteå har nu läge att placera Luleå på riktigt hal is då den tredje matchen spelas i just Skellefteå. 

Nyheter24 ringde upp Luleås Johan Fransson för att se hur det stod till med nerverna efter söndagens förlust – och inför kvällens bortamatch. 

Hur är känslan i laget?

– Känslan är grymt bra, det är ingenting att fundera på. Vi vill in i hetluften igen och ge en grymt bra fight ikväll. I söndags fick de lite tursamma mål på vår yta, det är bara att ladda om. 

Vad talar för att Luleå vinner SM-guld?

– Det mesta talar för oss. Vi har ett fantastiskt lag och viker aldrig ner oss. Vi känner att vi är grymt svårslagna. 

"Poäng eller inte är skit samma"

Fransson leder slutspelets assistliga och hoppas att hålla i den trenden hela vägen in i mål, men fokuserar hellre på matcherna som kommer. 

 – Jag försöker att hjälpa laget, om det blir poäng i assistligan till mig eller inte är skit samma. 

Finalspelets första match slutade 0–0 efter full tid, mycket tack vare Luleås målvakt Johan Gustafsson, som storspelade.  

Hur bra är Gustafsson?

– Han är fantastisk, en grymt bra målvakt. Jag tycker att vi har två av ligans bästa målvakter, och Johan är helt klart bäst i elitserien. Vi känner oss väldigt trygga bakåt. 

Arvidsson stack ut

Någon som också storspelat i slutspelet, och framför allt i söndagens match, är Viktor Arvidsson. Med ett mål och två assist och med många transatlantiska ögon på sig stod han för en enastående prestation. 

Vad har du att säga om Viktor Arvidsson? 

– Ingenting. Alltså, han är en rapp spelare, en av de skickligare och det är ingen hemlighet att vi försöker ligga så nära skickliga spelare som möjligt, för att minimera deras tid med pucken. Men det finns flera skickliga spelare.

Skyhög stämning

Arvidsson själv njuter av tillvaron och det Norrlandsderby som pågår. NHL får vänta – just nu spelas det finaler.

– Det är ett himla tryck, alltså. Som spelare är det väldigt roligt! Oavsett om vi spelar hemma eller borta så kan vi knappt höra varandra i båset, det är väldigt kul, säger han till Nyheter24

Du gör succé i finalserien, sist ett mål och två assist. Hur känns det? 

– Klart det är kul att göra mål, jag har ju läst vad som skrivits och hört vad som sagts. Men det är inget jag kommer lägga någon fokus på, det har jag skjutit åt sidan. 

Många NHL-lag är ute efter dig, när drar du över Atlanten?

– Det vet jag inte. Jag har två år kvar på kontraktet här, det får tiden visa. 

Låt säga att det blir NHL – vilken klubb?

– Det spelar inte så stor roll faktiskt. Många av lagen har man följt sen man var liten. Men ett lag med mycket svenskar lockar ju, Detroit till exempel. Men jag skulle bli glad vart jag än hamnade. 

"Mycket hockey ska spelas"

Arvidsson nämner även att Tre Kronor är en stor dröm, men Pär Mårts har ännu inte hört av sig. Han försöker att inte tänka på det, och fokuserar stenhårt på nästa match. 

– Vi måste vara ödmjuka och spela som vi har gjort. Offra oss för varandra och verkligen köra på, det är mycket hockey som ska spelas. 

Kan ni vinna med 4–0?

– Alltså, jag tänker bara på nästa match, nu är det tisdag som gäller, sen får vi se hur det går där. Det är klart att det är möjligt med 4–0. Men det är också möjligt med 4–3. Eller 3–4.

Ikväll spelas match tre av sju möjliga i elitseriens finalspel. Matchen börjar 19.00 och sänds på Kanal 9. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

1 timme sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.