- Foto: Dan Hansson/Svd/SCANPIX

"Kampsport borde vara för alla"

I förra veckan valde två kampsportare att öppet prata om sin homosexualitet. De är alldeles för ensamma.


Måndagskrönikan

Varje måndag skriver jag krönikor om aktuella ämnen som intresserar mig. Alla tidigare krönikor finns här.

Man kan även läsa mina tankar om kampsport, media och annat på Twitter som @borgudd.

Först var det den anonyme MMA-fajtern som berättade för kimura.se om hur han inte vågar komma ut av rädsla för de utbredda fördomar som han upplever finns inom sporten. Sedan valde Helena Hugosson, bloggare hos budokampsport.se, att berätta om sin homosexualitet.

Det var två väldigt viktiga beslut men tyvärr är de väldigt ensamma.

Det finns självklart massvis av kampsportare i landet som precis som de här två är HBT-personer, men som i stället väljer att inte vara öppna med det. Så ser det också ut inom flera andra idrotter, till exempel blev Anton Hysén den första homosexuella herrfotbollspelaren på elitnivå i Sverige som kom ut tidigare i år. Men det gör inte situationen inom kampsporten mindre allvarlig.

Anledningen till att de första personerna kommer ut år 2011 är antagligen till stor del den hårda jargong och machoattityd som trots allt finns på många klubbar runt om i Sverige. En miljö som uppenbarligen inte lämnar något utrymme för de som är annorlunda.

Men det skulle kunna vara tvärt om.

Många kampsporter är rent av intima sporter. Man tillbringar timme efter timme brottandes, sparkades eller boxandes med varandra och under varje sparringpass måste man lita blint på de man sparras med. Allt de här skapar nära vänskapsband mellan träningskompisar.

Däremot verkar det alltså inte skapa någon större tolerans för de som är annorlunda.

Och det gör mig rent ut sagt förbannat. Kampsport ska vara en plats för alla. Inom japanska kampsporter är budoanda, det vill säga ömsesidig respekt, något man lär sig från början. Jag hade hoppats att lite av det även skulle finnas inom de mer moderna kampsporterna men uppenbarligen är det inte så, i alla fall inte ännu.

Förhoppningsvis kommer nu många klubbar i landet nu ta upp de här frågorna. Ska det bli någon skillnad krävs det ordentliga åtgärder och att frågan tas på allvar. Då har kampsporten chansen att bli ett föredöme för andra sporter. Men jag är inte helt övertygad om att tillräckligt många är beredda att ta den kampen ännu, för det kommer att krävas mycket.

Men jag hoppas självklart att jag har fel. Det borde inte spela någon roll vilken sexuell läggning den man brottas med har.

/
HBT
/
/
/
/
MMA
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

1 timme sedan

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.