ANNONS: Innehåll i samarbete med Byggföretagen

6 anledningar till att satsa på en karriär inom samhällsbyggnad

- 19/02/2019, 09:59 -

Hög lön, ingen brist på jobb och du har verklig påverkan på samhället. Det är många jobb som ryms inom byggbranschen – och som inte är de traditionella utomhusyrkena man kanske tänker på.

Inom byggbranschen hittar du allt från byggnadsingenjörer och arkitekter till stadsplanerare och projektledare. Vi har listat varför dessa jobb är riktigt bra.

1. Du är nästan garanterad jobb

Hur tillgången på jobb ser ut är en viktig grej att tänka på när man väljer utbildning. Bland de yrken där det kommer råda störst brist på arbetskraft hittar du ingenjörer och andra jobb inom byggbranschen. Du behöver alltså inte oroa dig över framtiden efter utbildningen.

Är något yrke inom branschen perfekt för dig? Spana in de olika valen.

2. Arbetsvillkoren och lönen är bra

Civilingenjörer inom bygg och anläggning har i genomsnitt 44 900 kronor i lön, medan ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning tjänar i genomsnitt 41 100 kronor. Dessutom gör schyssta arbetsvillkor, som friskvård, flextider och föräldrapeng, att många trivs bra på jobbet.

Läs mer om hur du kan starta din karriär här.

3. Du får påverka samhällsutvecklingen

Du får vara med och bestämma hur samhället ska se ut, oavsett om du skapar ny infrastruktur, bostadshus, parker eller något annat. Du kan till exempel jobba för att göra samhället mer hållbart.

4. Det är kreativt

Du får tänka kreativt, oavsett om det gäller utformning och design av byggnader eller lösningar på tekniska utmaningar.

5. Det är väldigt varierat

Som ingenjör inriktad mot samhällsbyggnad får du kunskaper om teknik, miljö, ekonomi, juridik och kommunikation. Du kan till exempel jobba som inköpare, miljöstrateg, platschef, konstruktör, entreprenadingenjör eller som kvalitetsansvarig på ett byggföretag.

Plugga till ingenjör

6. Du kan få en snabb karriärutveckling

Det finns många vägar att välja inom branschen och det är lätt att vidareutbilda sig. Även om du börjat inom ett praktiskt yrke kan du läsa en kortare utbildning och bli till exempel arbetsledare eller tekniker.  

Läs mer om de olika utbildningarna som ger dig jobb inom samhällsbyggnad här.