ANNONS: Innehåll i samarbete med Byggföretagen

Här är svenskarnas absoluta drömyrke – och så utbildar du dig till det

- 19/02/2019, 10:02 -

Ingenjör är det mest eftertraktade yrket – och du behöver faktiskt inte plugga på universitetet för att bli det.

De flesta har nog ett yrke som de drömmer om. Som liten är det kanske fotbollsproffs, delfintränare eller artist, men med åren brukar drömmarna ändras.

2018 var enligt en undersökning ingenjör det yrke som allra flest svenskar hade som sitt drömjobb – särskilt populärt är det bland unga under 29 år.

Att så många vill bli ingenjörer beror nog på att det är välbetalt (lönen snittar på 43 000 kronor) och inte råder någon brist på jobb, men säkert också på att det är ett varierat yrke med många inriktningar. Dessutom är arbetsvillkoren bra och många ingenjörer trivs bra på sina arbetsplatser. 

En av de branscher som verkligen skriker efter ingenjörer är byggbranschen. Som ingenjör inom bygg kan du jobba med att leda och samordna byggprojekt, utforma miljöer, utveckla nya metoder, lösa framtidsproblem och leda till förändring.

För att bli ingenjör är det inte nödvändigt att läsa en lång universitetsutbildning, utan det finns flera vägar att gå. På yrkeshögskolan läser du en utbildning på 2 år och ungefär en fjärdedel av utbildningen är du ute och gör praktik på företag. Hela 95 procent av de som har examinerats får jobb direkt då utbildningarna utformas tillsammans med branschen och håller en nära koppling med arbetslivet.

Vill du bli högskoleingenjör räcker det att läsa i tre år. Du kan välja spännande inriktningar som projekt- och produktionsledning och samhällsbyggnadsteknik. För att bli civilingenjör läser du fem år på högskolan och du kan till exempel rikta in dig på byggproduktion, samhällsbyggnad eller arkitektur. 

Spana in alla ingenjörsutbildningar här och hitta inriktningen som passar dig.