Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med Sveriges Byggindustrier

Dags för högskolevalet! Här är 5 spännande utbildningar att spana in

- 18/03/2019, 18:05 -
Studenter på högskolan, Lunds universitetsbibliotek

Läser du i Lund kan du sitta och plugga på det här vackra biblioteket!

Den 15 april stänger ansökningsperioden för dig som vill plugga på högskolan i höst. Är du osäker på vad du ska söka har vi listat 5 intressanta utbildningar du kanske inte har koll på sedan innan!

Yrken inom samhällsbyggnad är riktiga framtidsyrken – det är ingen brist på jobb och du får skapa sådant som kommer finnas kvar i samhället under lång tid. Här har vi listat utbildningar med olika fokus inom ämnet. Kanske passar någon dig perfekt?

1. För dig som vill göra praktik under utbildningen

Den treåriga utbildningen högskoleingenjör med inriktning på byggnadsteknik finns till exempel på Jönköping University (Jönköpings tekniska högskola) och du läser ämnen som samhällsplanering, konstruktion, projektledning och entreprenörskap. 

Utbildningen innehåller till skillnad från många högskoleutbildningar sju veckors praktik på ett företag i branschen – något som är grymt bra på cv:t!

Denna och fler spännande utbildningar kan du spana in här.

2. För dig som gick ”sam” men som vill gå en teknisk högskoleutbildning 

Många avskräcks av att det är mycket matte på tekniska utbildningar. Affärsutveckling och entreprenörskap är mindre matematisk än de flesta, men du får en teknologie kandidatexamen. Om du inte läst natur på gymnasiet är Naturkunskap 2 den enda kursen du behöver komplettera med.

Utbildningen passar dig som vill utveckla affärsverksamheter inom bygg- och fastighetssektorn. Du hittar utbildningen på Chalmers i Göteborg. 

Läs mer om hur det är att jobba med samhällsbyggnad här.

3. För dig som vill påverka samhället

Då passar civilingenjörsutbildningen inriktad mot samhällsbyggnad. Det är en bred utbildning som ger dig möjlighet att vara med och forma städer, byggnader och infrastruktur i framtiden, till exempel med fokus på hållbarhet. Du kan plugga utbildningen på KTH i Stockholm, LTH i Lund, Chalmers i Göteborg eller LTU i Luleå.

4. För dig som både är kreativ och teknisk

Arkitektutbildningen är den perfekta kombinationen för dig med båda egenskaperna. Som arkitekt kan du formge byggnader, interiörer, städer eller landskap. Du kan läsa till arkitekt i både Stockholm, Lund, Göteborg och Umeå.

Hitta den utbildning som passar dig bäst här.

Sista ansökningsdagen inför höstterminen är 15 april!

5. För dig som är grym på matte och geografi

Som lantmätare jobbar man med geografisk information, till exempel med planering för nya bostäder, vägar eller serviceinrättningar. Lantmätare är ett väldigt eftertraktat yrke på arbetsmarknaden så du behöver inte oroa dig för brist på jobb. 

Du kan läsa en treårig utbildning i Gävle eller Karlstad och i Lund finns en femårig civilingenjörsutbildning inom lantmäteri.

Du kan se alla olika utbildningar inom samhällsbyggnad här.