Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med Byggföretagen

Platschefen Emma: "Jag har mitt drömjobb"

- 09/04/2019, 14:04 -

Ingenjör toppar listan över svenskarnas drömjobb. Inom bygg- och anläggningsbranschen är efterfrågan på ingenjörer glödhet. Vi har pratat med ingenjören Emma Meiton om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

För Emma Meiton har drömmen alltid varit att jobba inom berg och anläggning. 

– Jag fick upp ögonen för den delen av byggbranschen tack vare min pappa som jobbar med samma sak. Jag fick följa med honom till jobbet som liten och tyckte att det var så himla häftigt. 

Emma är 26 år och jobbar som platschef, just nu på två tunnelprojekt för Förbifart Stockholm. Tidigare har hon både jobbat som bergsprängare och i gruva.

Om du pluggar till ett yrke inom bygg- och anläggningsbranschen är du i princip garanterad jobb – här kan du hitta vilken utbildning som passar dig bäst

Som platschef är hon övergripande ansvarig för hela projektet – lite som en vd för byggarbetsplatsen. Där ingår att styra produktionen, hålla koll på kontrakt och ekonomi. Varje dag uppstår nya utmaningar som behöver lösas och det gäller att man gillar när det händer mycket.

– Vissa dagar sitter man på kontoret hela dagen, andra dagar är man utomhus hela dagen. Det är det jag gillar med mitt jobb – det är väldigt varierande och fullt upp hela tiden.

Hur går man tillväga om man vill jobba med det du gör?

–  Jag pluggade en treårig utbildning till högskoleingenjör på Luleå tekniska universitet. Jag trivdes jättebra och utbildningen har väldigt gott anseende i branschen, vilket väger tungt när man söker jobb sedan, förklarar Emma.

Platschefer finns inte bara i berg- och anläggningsbranschen, utan behövs inom hela samhällsbyggnadssektorn – till exempel då nya fastigheter byggs. Som högskoleingenjör har du stora möjligheter att välja mellan olika inriktningar.

Läs mer om hur du utbildar dig till ingenjör inom bygg här! Utbildningen finns på många olika universitet och du kan rikta in dig mot till exempel samhällsbyggnad, byggteknik och design.

Bergbranschen, och bygg- och anläggningsbranschen i allmänhet, är en mansdominerad bransch. Emma berättar att de flesta av hennes kvinnliga kollegor har precis som hon hamnat i branschen för att någon anhörig inspirerat dem.

Vad tror du det beror på?

– Jag tror att man inte vet vad yrket innebär. Många har nog en uppfattning om att det bara är män och att det är ett väldigt jobbigt och skitigt yrke. Om man skulle ge mer information tror jag att fler kvinnor skulle söka sig hit, säger Emma.

Här hittar du mer information om att jobba som platschef, och andra jobb inom samhällsbyggnad.

Själv har hon dock aldrig upplevt något negativt med att vara kvinna, och förklarar att bergbranschen ligger långt framme och satsar mycket på kvinnor.

– På Veidekke där jag jobbar är vi nästan 50 procent kvinnliga tjänstemän, och även en del kvinnliga bergarbetare. Så det är absolut på väg åt rätt håll även om det är en bit kvar.

Vilka egenskaper ska man ha om vill jobba med samma sak som du?

– Det gäller att man är en problemlösare när man jobbar med det jag gör. Det är något nytt som ska lösas varje dag för att man ska komma vidare, säger Emma. 

Blir du sugen på att jobba med samma sak som Emma, eller något annat yrke inom bygg och anläggning? Spana in alla utbildningar och hur du ansöker här!