Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med Byggföretagen

Projektingenjören Büsra, 26: "Vill bygga ett bättre samhälle"

- 19/03/2020, 08:30

Fotot: Büsra Yildiz, Mizin Roman/Shutterstock.com

Vad gör en projektingenjör egentligen? Jag funderar på att byta karriär... Kan det kanske vara något för mig? Läs om Büsra Yildiz inspirerande karriärresa här.

Efter att ha gått yrkeshögskoleutbildningen Anläggningsingenjör inriktning infrastruktur på Nackademin i Stockholm, arbetar Büsra i dag som projektingenjör. Hon rekommenderar byggbranschen till alla som vill vara delaktiga i att bygga ett bättre samhälle.

Mer än 9 av 10 får jobberbjudande efter en utbildning till ett yrke inom samhällsbyggnad och byggteknik. Här kan du läsa mer och hitta utbildningen som passar dig bäst!

Har du alltid velat jobba som projektingenjör? 

– Jag studerade samhällsvetenskap med inriktning ekonomi på gymnasiet och mitt intresse väcktes väl redan då. Efter att jag tagit studenten reste jag runt och arbetade inom detaljhandeln. Det [yrket projektingenjör] har definitivt varit en roll jag velat prova på. Jag tycker att man ska prova på olika roller för att bygga upp en djupgående helhetsbild och för sin personliga utveckling, säger Büsra.

Foto: Rosie Malm

Vad gör en projektingenjör?

– En projektingenjörs roll kan variera från företag till företag, men i mina ögon är det en passande roll för den som vill arbeta med byggteknik, juridik, ekonomi, tid- och produktionsplanering. Det är ett bra yrke för den som trivs med en varierande arbetsmiljö, då man är ute på fält ena dagen och sitter på kontoret eller i möten på olika ställen nästa dag. Du blir platschefens högra hand i projektet.

Läs mer om hur du utbildar dig till ingenjör i byggbranschen. Utbildningen finns på flera olika yrkeshögskolor i Sverige och du kan även läsa de flesta på distans.

Arbetsdagen för en projektingenjör är väldigt varierande men börjar oftast inne på kontoret med att uppdatera inköpsplanen, sammanställa tillkommande kostnader och kolla på kostnadseffektiva alternativ. Eftermiddagarna tillbringas oftast ute i fält för att stötta personalen och se till så att allt går rätt till.

Varför man ska välja byggbranschen?

– Välj byggbranschen om du tycker det är kul med variation, att lösa problem och gillar att samarbeta. Det är otroligt viktigt att man förstår hur viktigt kommunikation och planering är. Om du känner att det är kul att få vara med och bygga ett bättre samhälle, då har du valt rätt, säger Büsra. 

Tycker du att projektingenjör låter som ett roligt yrke? Är du rätt person för jobbet? Här hittar du utbildningarna som kan ge dig det jobbet. 

Tycker du att branschen upplevs mansdominerande? 

– Jag upplever den bara inte så, det är ett faktum. Jag vet att andelen kvinnor har ökat stadigt under åren i alla fall, vilket är riktigt kul!


Läs även: Trivs du på ditt jobb? Ta testet här!