Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med Byggföretagen

Utbildningarna som ger dig jobb – 9 av 10 får erbjudande direkt!

- 11/03/2020, 10:22 -
Om man ska vara riktigt noga... Så får faktiskt mer än 9 av 10 jobb inom just samhällsbyggnad och byggteknik.

Om man ska vara riktigt noga... Så får faktiskt mer än 9 av 10 jobb inom just samhällsbyggnad och byggteknik.

Foto: 4 PM Production/Shutterstock.com

Undrar du också över vilka utbildningar som ger dig störst chans till ett säkert jobb i framtiden? Här hittar du svaret!

Vi har pratat med Elin Kebert, expert inom kompetensförsörjning på bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen. Nedan svarar Elin på fem snabba frågor om utbildningarna som ger dig jobb.

1. Vad är fördelarna med en YH-utbildning?

– Yrkeshögskolan är en träffsäker utbildningsform som leder till jobb. Man får kompetenser som gör att man inte behöver känna sig orolig över framtida konjunktur utan du kommer att vara eftertraktad på många ställen. Exempelvis kan man jobba inom bygg- och anläggning på byggföretag men även andra är intresserad av dina kunskaper såsom på arkitektkontor, konsultföretag, kommunen, bygglovsenheten eller fastighetsbolag.

Ska du söka utbildning efter gymnasiet? Eller funderar du på att byta bransch? Här kan du göra vårt test och se vilken utbildning som passar dig bäst.

2. Vad finns det för typer av jobb inom samhällsbyggnad?

– Vi tror på många olika roller, både ute på ”bygget” och kontorsjobb. Det finns liksom en plats för alla inom samhällsbyggnad. Man brukar prata om att det finns 65 olika yrken som behövs för att få ihop ett stort projekt. Det handlar [bland annat] om teknisk kompetens inom bygg/el/vvs/järnväg men även samordningskompetens och förmåga att leda.  

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock.com

3. Vad ska jag utbilda mig till om jag vill vara säker på att få jobb?

– Första fasen [inom samhällsbyggnad] börjar alltid med anläggning. Det spelar ingen roll om du ska göra en väg, en bro, ett sjukhus, en bostad, en villa eller en lekplats. Allt börjar alltid med anläggning. Därför är anläggningsingenjörer eller arbetsledare inom anläggning otroligt viktiga och också otroligt eftertraktade, säger Elin. 

Hon fortsätter.

– Vi står [också] inför en digitalisering av byggbranschen och är eniga i att det finns väldigt mycket verktyg som man skulle kunna använda på byggena. Det kräver rätt kompetenser inomdigitalisering, såsom BIM (Building Information Modelling).

Funderar du på att byta karriär, men vill veta hur någon annan har gått tillväga? Här kan du läsa om Büsras inspirerande karriärresa.

4. Vilken behörighet kräver utbildningarna? 

– Till yrkeshögskolan finns alltid en variation av förkunskapskrav [beroende på vilken utbildning du söker] där matematik är ett vanligtkrav. Du kan alltid söka ändå, oavsett om du uppfyller kraven eller inte. 20 procent av platserna (cirka 1 200 av 6 000 platser totalt) inom yrkeshögskolan får fördelas till obehöriga. Alla är välkomna att söka, säger Elin.

Om du exempelvis saknar Matte 2/Matte B och vill skaffa dig behörighet kan du 1) plugga upp den kursen på Komvux eller 2) kontakta yrkeshögskolan som kan erbjuda dig kursen hos dem.

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock.com

5. Hur är utbildningarna utformade?

– Det ser olika ut [beroende på utbildning]. Heltid några dagar i veckan är en vanlig utformning. Då är det 18-20 timmars platsbunden undervisning. En del utbildningar ges på distans eller delvis på distans. Det är alltid minst 25 procents praktik på utbildningarna. Det kallas för LIA (lärande i arbete) därdu får prova på att jobba i din nya yrkesroll med stöd av enhandledare på företaget, säger Elin.

Hon fortsätter.

– Mitt generella tips till alla som ska välja utbildning är att alltid fråga efter praktik. Går du en utbildning med praktik, har du bättre chanser att få jobb efter utbildningen. Det blir en kortare resa. Många får jobberbjudande på sin första praktikplats. Man har även goda möjligheter att få jobb även under pågående utbildning.

Läs mer om utbildningarna här

Nedan hittar du en summering av de utbildningar som snabbt gör dig mest eftertraktad på arbetsmarknaden. Klicka här för att läsa mer om hur du söker.

1. Anläggningsingenjör –  Yrket passar dig som vill kombinera teknik, problemlösning och projektledning. 

2. BIM/digitalisering – Vill du ha ett omväxlande, stimulerande, kreativt och socialt arbete? Var med och digitalisera byggbranschen. 

3. Platschef – Det krävs bra ledarskap och god samarbetsförmåga för att kunna jobba som platschef. Stämmer det in på dig?

4. Entreprenadingenjör –  En entreprenadingenjör planerar och samordnar bygg- eller anläggningsprojekt. Det vill säga överser tid, material och personal.

5. Byggnadsingenjör – En byggnadsingenjör har ett fritt och omväxlande yrke. I rollen ingår att driva byggprojekt från start till mål. 

 

Läs även: Vilken utbildning passar dig? Testa här!