Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med Byggföretagen

Elisabeth, 31, lämnade karriären som dansare och blev betongingenjör

- 26/03/2020, 12:41

Foto, Elisabeth Metsalo, jack8/Shutterstock.com

Det var under föräldraledigheten som Elisabeth Metsalo, 31, med bakgrund som dansare, bestämde sig för att pröva något helt nytt och satsa på en framtid inom samhällsbyggnad. Här berättar hon om sin utbildning och vad som fick henne att ta steget.

För bara ett par veckor sedan blev Elisabeth färdig betongingenjör efter 1,5 års utbildning på yrkeshögskolan Företagsekonomiska Institutet. Och i april börjar hon arbeta som projektingenjör. Från dansscenen till byggplatsen låter som ett rätt stort steg, men för Elisabeth var det inte så dramatiskt.

- Jag hade jobbat lite som målare och ville vidare i den delen av arbetsmarknaden eftersom det fanns en tydlig efterfrågan. När jag såg att det fanns en utbildning med inriktning på just betong såg jag det som ett tecken på att byggbranschen behöver kunniga inom det området. 

Elisabeth Matsalo
Ålder: 31 
Bor: Stockholm 
Gör: nyutbildad betongingenjör 
Familj: Man och tre barn

Varför ska man välja byggbranschen?

 - För att det är en vettig bransch. Kunskapen vi sitter på blir till glädje för många och det vi bygger är på riktigt. Det finns mycket att lära för den som är intresserad och ser behovet av att kunskapen förs vidare.

Vad bör man ha för egenskaper för att trivas i branschen?

- Klimatet i bygg- och anläggningsbranschen kan nog variera, men för att trivas i en lite tuffare miljö bör man vara ödmjuk inför uppgiften och inte se till sig själv främst, utan ha arbetsgruppen i fokus.

Vad har du fått för reaktioner på ditt nya yrke? 

- Reaktionerna på mitt yrkesval har varit positiva och de flesta undrar vad en betongingenjör egentligen gör.

Här kan man söka till betongingenjör och andra eftertraktade yrken.