Samina, 13 år: "Jag har inget perfekt liv som alla YouTubers"

Allt fler unga mår dåligt på grund av sociala medier. #MissLyckad är initiativet som ska ändra på det.


Nyligen genomfördes en nationell undersökning på ungdomar.se* som visade att unga påverkas negativt av sociala medier. 

En av dem är Samina, 13 år.

– När någon känd person på Instagram lägger upp en bild på en nyttig maträtt så tänker jag att jag ska börja äta nyttigt. Men fem minuter senare sitter jag där med en chipspåse, berättar Samina i nya webb-tv-serien #MissLyckad som tar upp sociala mediers påverkan på unga. 

Samina (till vänster) berättar i webb-tv-serien #MissLyckad om hur sociala medier påverkar henne.

Allt fler unga lider av psykisk ohälsa

Undersökningen på ungdomar.se gjordes av Länsförsäkringar som står bakom projektet #MissLyckad vars syfte är att visa unga människor att det inte finns någon mall att leva efter. Något som efterfrågats från unga att diskutera – inte minst i skolan. Det är detta behov som initiativet #MlssLyckad vill möta.

I undersökningen besvarades frågor om bland annat sociala mediers påverkan, svaren som du kan se nedan, visade en tydlig bild. 

Tycker du att andra verkar ha ett mer spännande och roligare liv?


13-åriga Samina: "Jag har inget perfekt liv som alla YouTubers men det ser kanske ut som det på sociala medier eftersom man inte lägger ut bilder som visar att man är ledsen." 

Känner du dig nöjd med din kropp när du jämför dig med andra?


15-årig tjej, Västra Götalands län: "När andra populära personer lägger ut bilder och får många likes känns det som att jag inte är tillräckligt vacker för samhället.”

Ingen äkta kärlek genom sociala medier 

I det första avsnittet av fem av #MissLyckad träffar programledarna Isa Galvan och Linnea Holst barnpsykologen Jenny Klefbom.

– Forskning har visat att de som hänger mycket på sociala medier mår sämre psykiskt än de som använder det mindre, säger Klefbom i avsnittet. 

– Man tar in så mycket från andras perfekta liv och jämför det med sig själv, trots att man själv kanske inte ens har det dåligt, fortsätter hon. 

Är du också intresserad av hur sociala medier påverkar samhället? Känner du dig själv kanske träffad i jakten på likes och jämförelsen med andra? På Misslyckad.se kan du se alla fem avsnitt och läsa mer om tanken bakom projektet som Länsförsäkringar står bakom. 

*Undersökningen genomfördes genom en enkät på ungdomar.se. Närmare 4000 killar och tjejer i åldrarna 12–16 år deltog. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en hatkärleks-relation till sociala medier?
Tack för din röst!