Ju äldre du blir desto viktigare är det att du får den sömn du behöver – varje natt.
Ju äldre du blir desto viktigare är det att du får den sömn du behöver – varje natt. - Foto: Leif R Jansson/TT & Fredrik Sandberg/TT

Viktiga orsaken: Därför måste pensionärer sova åtta timmar

Alla blir vi äldre och då blir också sömnen extra viktig. Men faktum är att det finns flera missuppfattningar om sömnbehovet när vi blir äldre. Dock kan för lite sömn resultera i sjukdomar och fysiska åkommor.


En god natts sömn är viktigt för oss alla. Att sova som en prins eller prinsessa är det nog många som drömmer om under vaken tid. Men faktum är att det finns en åldersgrupp där en god natts sömn är extra viktigt, nämligen äldre personer. När vi blir äldre förändras både sömncykeln och vår fysik vilket innebär att sömnen blir viktigare för hälsan.

Fällan som ger 800 kronor mindre i pension – varje månad

Pensionär? Därför är sömnen viktig för dig

På sajten Äldre i centrum, som bevakar forskning om äldre och åldrande, redovisas att det finns flera vanliga missuppfattningar när det kommer till äldres sömn. En är att behovet av en god natts sömn minskar desto äldre du blir. Exempelvis om du är en kvällsmänniska som med åren istället vaknar tidigt på morgnarna, så kan du uppleva att du har sömnproblem. 

Men så är nödvändigtvis inte fallet. Istället handlar det om en förskjutning av sömncykeln, som istället gör dig tröttare på kvällen och lättare somnar tidigt ju äldre du blir.

En annan missuppfattning enligt sajten är att det ibland kan upplevas som att du inte sovit en enda minut under natten. Och även om det i vissa fall kan vara så, så handlar det oftare om hur minnet och tidsuppfattningen fungerar när du sover.

Dock är det viktigt att bära med sig att sömnen på natten inte är den enda vilan du och din kropp kan behöva. Tar du gärna en tupplur på dagen så kan du med gott samvete fortsätta med det då det är viktigt att vila under hela dygnet.

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Det är viktigt att ha en god sömncykel även när du åldras. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så kan du påverkas av för lite sömn

Det rekommenderade sömnbehovet är sju till åtta timmar per natt. Dock kan det vara så att, om den sammanlagda sömntiden är kortare exempelvis om du endast sover fyra timmar, så kan det vara ett tecken på en underliggande sjukdom eller fysisk åkomma. Detta då kroppen inte hinner återhämta sig i den takt den ska.

I händelse av att du sover för få timmar om natten, eller upplever att du har andra sömnproblem, kan det leda till sjukdomar och fysiska besvär på grund av att sömnen är en vital del för immunförsvarets återhämtning. Lite sömn kan således göra dig mer mottaglig för virus, bakterier och infektioner.

Dålig sömn kan även påverka ditt minne över tid, vilket gör det svårare att ta in och lära nya saker likväl som att komma ihåg det du lärt dig tidigare.

– Om du inte sover, eller vaknar ofta under natten, försämras denna tvättprocess otroligt. På lång sikt förstörs hjärnan och risken att utveckla hjärnsjukdomar som Alzheimer ökar markant, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap till Hjärnfonden.

Han förklarar även att för lite sömn riskerar att bidra till andra negativa hälsoeffekter, främst då dålig eller lite sömn rubbar impulskontrollen.

– Man tappar förmågan att trycka ner impulsiva känslor. Det kan förklara varför folk som lider av långsiktiga sömnproblem också löper större risk för alkoholmissbruk och andra beroenden.

Så får du pengarna att räcka som pensionär – färdig budget

Christian Benedict menar att för lite sömn kan ha flera negativa effekter på din hälsa. Foto: Caisa Rasmussen/TT

MISSA INTE: PRO:s krav efter bedrägerivågen mot äldre: "Hur många fler?"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!