Reseavdrag
Det slarvas friskt med reseavdraget - Foto: Johan Nilsson/Henrik Montgomery/TT

Skärpta kontroller av reseavdraget – 5 av 6 godkänns inte

De senaste åren har Skatteverket ökat kontrollerna av reseavdrag i deklarationen, och under 2022 och 2023 nekade man 665 miljoner kronor i avdrag. Av de kontrollerade får 5 av 6 sina avdrag nekade eller sänkta. Nu stärker man kontrollerna ytterligare.


År 2023 höjdes avdraget för bilresor till och från jobbet 6,50 kronor, från 18,50 till 25 kronor per mil. Avdrag ges för de kostnader som överstiger 11 000 kronor för helåret.

Att folk ansöker om mer reseavdrag för sina bilresor än de är berättigade till är enligt Skatteverket ett utbrett problem, och därför har man de senaste åren skalat upp sina kontroller.

Däckbyte på bilen? Då riskerar du saftiga böter

Många missar vad som gäller

Enligt Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket, handlar det ofta om att folk missar exakt under vilka villkor de är berättigade till reseavdrag.

– På skatteverket.se finns en hjälptjänst där det går att räkna ut om resor ger rätt till avdrag. Många missar att rätten till avdrag för bilresor förutsätter en tidsvinst på minst två timmar per dag för kortaste vägen mellan bostaden och arbetsplatsen, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Utöver att man måste spara över två timmar om dagen jämfört med att åka kollektivt. Avståndet till arbetsplatsen från bostaden ska vara minst 5 kilometer om kollektivtrafik finns, om minst 2 kilometer om kollektivtrafik saknas.

Elbilar på rea: Upp till 41 procent rabatt på privatleasing

5 av 6 stöter på patrull

Skatteverket kommer i år att skärpa kontrollerna av reseavdraget ytterligare, genom ett mer automatiserat arbetssätt.

Kontrollera innebär att man siktar in sig på deklarationer som man bedömer riskerar vara felaktiga, och det är många som inte godkänns.

– Kontrollen inriktas mot deklarationer där risken för fel bedöms som särskilt stor. Fem av sex av de kontrollerade fick avslag eller ändring på avdraget, vilket innebär att urvalet var träffsäkert. Vi ser även beteendeeffekter året efter, genom att färre kontrollerade yrkar reseavdrag, säger Åsa Ekström, samordnare på Skatteverket.

Citroën ë-C3 är Sveriges billigaste elbil – går nu att köpa

Fler fordonstyper kan få avdrag

Utöver resor med den privata bilen kan man även få avdrag för resor med förmånsbil, motorcykel, moped och cykel, men beloppen är då lägre. För avdrag för resor med båt gäller avdrag med faktisk kostnad.

Det maximala avdraget för resor med cykel är måttliga 350 kronor, men då krävs ytterligare kostnader över 11 000 kronor vilket är den gräns som gäller oavsett transportmedel.

Laddföretagens krångel saboterar för elbilarna

Bil