Citroen e-C3
Citroën ë-C3 är officiellt Sveriges billigaste elbil - Foto: Citroën

Citroën ë-C3 är Sveriges billigaste elbil – går nu att köpa

Vi har upprepade gånger kallat 2024 för de billiga elbilarnas år, och en av de viktigaste bilarna på den fronten är nya Citroën ë-C3. Nu har man öppnat orderböckerna i Sverige, och som väntat är modellen landets billigaste elbil. Trots det låga priset är räckvidden riktigt bra för en småbil.


Citroën ë-C3 har varit en efterlängtad modell sedan den visades för första gången, och intresset i Sverige har varit stort.

– När vi presenterade nya Citroën ë-C3 i höstas slog vi rekord i intresseanmälningar. Att så många var nyfikna och ville veta mer om vår elbil var riktigt kul. Och nu är det snart dags för oss att lansera den i Sverige, säger Casper Tönning, produktchef, Citroën Sverige.

Laddföretagens krångel saboterar för elbilarna

32 mils räckvidd

Nya Citroën ë-C3 är en kompakt småbil med en längd på strax över 4 meter, vilket borde betyda att man inte får plats med ett särskilt stort batteri.

Trots de kompakta måtten har man emellertid fått plats med ett batteri på 44 kWh, vilket sörjer för en räckvidd på goda 320 kilometer. Batteriet kan snabbladdas med upp till 100 kW.

Effekten ligger på 113 hästkrafter och skickas till framhjulen. 0 till 100-sprinten avverkas på 11 sekunder.

Bilen erbjuder plats för fem åkande och bagageutrymmet är på 310 liter.

Steffo Törnquists klassiska Mercedes-cab – värd miljonbelopp

Kostar under 300 000 kronor

Citroën ë-C3 är en kompakt småbil som kommer att erbjudas i de två utrustningsnivåerna YOU och MAX, varav den förstnämnda har ett grundpris på 299 990 kronor.

Då får man en ganska spartanskt utrustad bil, som dock är utrustad med en head up-display och p-sensorer bak som standard. Ett vinterpaket finns att tillgå om man vill ha stols- och rattvärme samt en uppvärmd vindruta – vilket man definitivt vill i Sverige. En ë-C3 YOU med vinterpaket går loss på 324 990 kronor.

Den dyrare MAX-versionen går loss på 344 990 kronor, och då får man bland annat aluminiumfälgar, regnsensor, automatisk klimatanläggning, elhissar bak och backkamera. Man får också snabbare långsam-laddning på 11 kW, att jämföra med 7,4 kW i basversionen.

Leveranserna av nya Citroën ë-C3 kommer att dra igång i Sverige under mitten av sommaren.

Vanliga felet vid däckbyte – 900 olyckor om året

Många ångrar sin elbil: Här är främsta anledningen

Bil