Tusentals demonstrerar återigen på Malmös gator mot Israels medverkan i Eurovision.
Tusentals demonstrerar återigen på Malmös gator mot Israels medverkan i Eurovision. - Foto: Johan Nilsson/TT

Färre demonstrerar mot Israel andra gången

Demonstrationen i Malmö mot Israels medverkan i Eurovisionfinalen är mindre än vad arrangörerna hoppats på, ungefär hälften så många som vid torsdagens demonstration, enligt polisens bedömning. Återigen är det en fredlig protest.


Demonstranterna har med sig palestinska flaggor, och flera är iklädda den palestinska sjalen keffiyeh. Andra har med sig plakat och skyltar med texter som ”Gazas barn är våra barn”.

Arrangörerna hade hoppats på cirka 20 000 deltagare, men den senaste bedömningen från polisen, vid 17.30-tiden, är att 6 000–8 000 personer deltar.

Malmöbon Fatima Khalil kunde inte vara med i torsdags och deltar därför i dagens demonstration.

— Jag är palestinier. Det som händer i Gaza är fruktansvärt. Jag är här för en vapenvila, säger hon till TT.

Vill ha mer dialog

I demonstrationståget går Malmöbon och judinnan Sally tillsammans med sina palestinska vänner. I handen har hon en skylt där det står "Judar för Palestina".

— Jag är emot att civila dör oavsett sida och förstår att det uppstår en frustration när landet representeras i en tävling som ska stå för fred.

"Jag är emot att civila dör oavsett sida och förstår att det uppstår en frustration när landet representerar en tävling som ska stå för fred", säger demonstranten Sally.

Hon skulle vilja ha mer dialog och mer förståelse.

— Det vi ser nu med all polarisering leder bara till att dehumanisera människor på båda sidor, säger hon till TT och understryker att hon inte tycker att det är konstigt att hon som judinna går i en demonstration där andra deltagare skanderar slagord emot Israels deltagande i Eurovision.

Gifte sig

Strax före avmarschen från Stortorget gifter sig ett par på en scen där. En demonstrant säger att de vill visa att kärlek kan övervinna allt.

— Det här är platsen där jag hör hemma. Jag är alltid på gatorna, jag slåss för ett fritt Palestina – i Belgien där jag bor och här i Sverige, säger bruden Lamis Al Ali.

En bröllopsceremoni sker i samband Stoppa Israel-demonstrationen. De som gifter sig heter Ahmad Islands och Lamis Al Ali.

Upplägget för dagens demonstration är detsamma som för den i torsdags, med skillnaden att arrangemanget inte avslutas med musik och framträdanden. Målet om att utesluta Israel från Eurovision och stoppa kriget i Gaza står också kvar.

En annan arrangör hade ansökt om att få anordna en mindre, stillastående demonstration i Dagvattenparken nära Malmö arena från klockan 17, men en timme senare är det tomt på platsen.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!