Kate Middleton, prinsessa av Wales
Kate Middleton, prinsessan av Wales, berättar om sin cancer. - Foto: Kensingon, Palace, Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Såg du det dolda budskapet i prinsessan Kates cancervideo?

Kate Middleton, prinsessan av Wales, chockade hela världen när hon i en gripande video avslöjade att hon har cancer. Men det uppmärksammade videoklippet förmedlade mer än ett budskap.


Den första halvan av år 2024 har präglats av en enda stor fråga: Var är Kate Middleton

Mors dag i England ägde rum den 10 mars, och det var då som prinsessan Kate kablade ut en bild på sig själv tillsammans med barnen prins Louis, prins George och prinsessan Charlotte. Snabbt stod det klart att bilden var manipulerad, och alla stora bildbyråer i världen stoppade genast bilden. 

Kate Middleton, som är hobbyfotograf, berättade senare att det var hon själv som hade redigerat bilden.

Bilden på Kate skulle vara den första som publicerats på flera månader. Efter att Kate den 17 januari genomgick en bukoperation på ett sjukhus i London så hade Kate bara synts till vid något enstaka tillfälle. Konspirationsteorierna frodades om vart Kate befann sig eller vad som hade hänt henne.

Brittisk media om Kate Middletons redigeringsmiss. Tidningen Mirror kallade den "Bilden av kaos" medan Daily Mail skrev att det var en "PR-katastrof". Bildkälla: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/TT Bild

Men lördag den 16 mars sågs Kate på en lanthandel i Windsor tillsammans medsin make prins William. Att Kate var "hittad" skapade stora rubriker världen över då det var första gången hon syntes till på väldigt länge.

Några dagar senare kom den verkliga förklaringen till att Kate Middleton hållit sig undan rampljuset. Hon har nämligen fått cancer. 

I ett videoklipp, filmat av ett BBC-team för Kensington Palace, berättade Kate mer om sin cancer.

Kate Middleton berättade i ett gripande videoklipp att hon har drabbats av cancer. Bildkälla: Stella Pictures.

– I januari genomgick jag en stor operation i magen. Då trodde de att det inte hade med cancer att göra. Operationen var lyckad. Men tester efter operationen visade att jag hade haft cancer, berättade Kate i den rörande videon.

Kate berättade vidare att hennes läkarteam då rådde henne att börja med cellgifter i förebyggande syfte.

– Jag är nu i de tidiga stadierna av den behandlingen, berättade Kate i klippet.

Prinsessan Kate om sin cancer: "En stor chock"

Prinsessan Kate berättade också varför det dröjt med att hon gick offentligt med att berätta om sjukdomen.

– Det har varit extremt tuffa månader för hela vår familj, men jag har haft ett fantastiskt läkarteam som har tagit så bra hand om mig, och det är jag så tacksam för, berättade hon i klippet och fortsatte:

– Det här kom såklart som en stor chock. William och jag har gjort allt vi kan för att bearbeta det här privat för vår unga familjs skull. Som du kan föreställa dig så har det tagit tid för mig att återhämta mig från en stor operation. Men allra viktigast så har det tagit oss tid att förklara allt för George, Charlotte och Louis på ett sätt som är passande för dom och för att försäkra dom om att jag kommer att bli okej, sa hon.

Prinsessan Kate och prins William med sina barn julen 2023. Bildkälla: Chris Jackson/Pool via AP/TT Bild

Kate Middleton berättade att hon mår bra och blir starkare varje dag. Videon avslutade hon med att skicka styrka till andra som är sjuka i cancer eller har anhöriga som insjuknat.

– Jag tänker på er vars liv blivit påverkade av cancer. För alla som möter sjukdomen, oavsett form. Snälla förlora inte tron och hoppet. Du är inte ensam, sa hon i videon.

Fina detaljen i videon på prinsessan Kate

Videon på Kate skapade starka reaktioner över hela världen – och särskilt två detaljer har stuckit ut. 

Krönikören Sarah Oliver på den brittiska tidningen Daily Mail analyserade symboliken i att Kate bar en av sina gamla favorittröjor i det känslosamma klippet. Den randiga kashmirtröjan från märket Erdem har Kate burit vid flera lyckliga tillfällen i sitt liv – bland annat under en romantisk semester med William och under en härlig dag i trädgården med sonen Louis.

Valet av en så vardaglig stil menade Daily Mail tydde på att Kate inte bara påminde nationen om att hon är en kvinna vars prioritet är hos hennes make, barn och syskon tills hon är helt återställd.

Att prinsessan satt på en parkbänk i jeans, utsläppt hår och knappt något smink visade att cancer inte tar hänsyn till hennes liv eller privilegium.

Men det var inte det enda dolda budskapet i Kates video. Videon, som filmades på slottet Windsor, visade förutom Kate även de vackra omgivningarna. Bakom henne, i det höga gröna gräset, trängdes prunkande påskliljor.

Prinsessan Kate Middleton i videon där hon berättar att hon har drabbats av cancer. I klippet bar hon en av sina favorittröjor, som hon haft i sin ägo i flera år. Den är tillverkad i 100% kashmir och kostade cirka 8 700 kronor. Bildkälla: Stella Pictures

Att det var just påskliljor var kanske ingen slump. Påskliljan är nämligen en symbol som används av flera canceroriginationser världen över. 

Att påskliljan blommar under våren gör den extra lämpad att symbolisera pånyttfödelse och nystart. Enligt det amerikanska magasinet People, som också har uppmärksammat detaljen i Kates video, så symboliserar påskliljan också motståndskraft och uppmuntran. Detta då den återkommer samma tid varje år.

Små gula narcisser, påskliljor, i en rabatt. Bildkälla: Janerik Henriksson/TT Bild


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!