En funktionsnedsatt person utsattes för både fysiska och psykiska övergrepp på en daglig verksamhet.
En funktionsnedsatt person utsattes för både fysiska och psykiska övergrepp på en daglig verksamhet. - Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT Martina Holmberg / TT

Funktionsnedsatt utsatt för övergrepp – kommunen: ”Vi har brustit"

​En funktionsnedsatt person utsattes för både psykiska och fysiska övergrepp i en daglig verksamhet i Botkyrka kommun. Personen blev bland annat instängd och fick kallt vatten sprutat på sig.


En funktionsnedsatt person utsattes för både psykiska och fysiska övergrepp i en daglig verksamhet i Botkyrka kommun. Nyheter24 har tagit del av utredningen, som granskar kommunens verksamhet. 

Kvinna dog efter operation – fick inte plats på sjukhus

Rädd och orolig efter Botkyrkas dagliga verksamhet

Personen har en utvecklingsstörning, autismspektrumstörning, epilepsi, ett oroligt beteende och även en synnedsättning, och behöver därför ett stort stöd under dagarna. 

På den dagliga verksamheten har personalen flera gånger stängt in personen i ett rum med glasdörr, och hindrat hen från att lämna rummet. 

Det har också hänt att personalen sprutat kallt vatten på personens fötter, på grund av att personen inte har velat gå ut från duschrummet i samband med dusch och tvätt.

Efter utredningen kan man därför konstatera att det förekommit missförhållanden på den dagliga verksamheten. Rutinerna har varit bristfälliga under den tid som personen har varit placerad i verksamheten. 

Anhöriga till den utsatta har också berättat att personen har verkat rädd och orolig efter att ha varit på den dagliga verksamheten.

Personen har gått på en daglig verksamhet i Botkyrka. Foto: Tim Aro/TT

Byggde sopberg på sin balkong – tvingas flytta

Botkyrka kommuns svar: "Vi har brustit"

Nyheter24 har varit i kontakt med Botkyrka kommun, som menar att de har genomfört en rad förändringar sedan de fick reda på hur personen blivit behandlad. 

– Som förvaltningsdirektör har jag ett stort ansvar för det inträffade. Vi har brustit i att säkerställa att adekvata rutiner, arbetssätt och förhållningssätt har upprätthållits och efterföljts inom verksamheten, skriver Jesper Theander, arbetsmarknadsdirektör på Botkyrka kommun. 

När de fick signaler på att arbetssättet inte verkade korrekt, valde de att genomföra en del förändringar. Kommunen har bland annat haft utbildningar, genomgångar och workshops med personalen. Jesper Theander menar också att det skett en del personalförändringar. 

– Ny ledning kom på plats redan i somras och påbörjade då ett utvecklingsarbete vilket bidrog till att bristerna upptäcktes. Vi har inrättat ett nytt femte enhetsområde och därmed minskat antalet anställda per chef. Det har skapat bättre förutsättningar för personal och inte minst chefer att leda och styra.

Låst om lönen – sjuksyrrorna: "Redo att förhandla hela påsken"

Hemtjänsten lät man leva i misär – hade bajs i sängen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!