Ryska soldater står redo att lämna Ryssland för fronten i Ukraina. Bild tagen i Tiumen i december 2022.
Ryska soldater står redo att lämna Ryssland för fronten i Ukraina. Bild tagen i Tiumen i december 2022. - Foto: AP/TT

Ryska soldater har dödat över 100 efter hemkomst

Ryska soldater har dödat minst 107 människor och skadat ungefär lika många efter att ha återvänt hem från Ukraina. Merparten av soldaterna ifråga rekryterades från fängelser, rapporterar ryska oberoende Meduza.


I en kartläggning har den oberoende ryska medieplattformen Verstka granskat medierapporter och offentliga domstolshandlingar sedan krigets start 2022. Tillsammans målar de en grym bild av ryska Ukrainaveteraner.

55 av fallen – som totalt resulterade i 76 dödsfall – lagfördes som mord, rapporterar Meduza som gått igenom kartläggningen. Ytterligare 18 dödsfall lagfördes som grov misshandel.

Trafiköverträdelser begångna av soldater ledde till därutöver till elva dödsfall. I Verstkas granskning ingår även ett fall där soldater orsakat två barns död genom att ge dem droger.

Av de runt 100 skadade i kartläggningen föll 70 offer för soldater som åtalats för "livshotande grov misshandel". 16 utsattes för mordförsök, tio skadades i trafikolyckor och tre av soldaters "överdrivna självförsvar", skriver Meduza.

Majoriteten av de skyldiga soldaterna – 91 personer – rekryterades enligt granskningen till armén från ryska fängelser och gavs amnesti för att ansluta sig till kriget. 24 av dem uppges ha varit återfallsförbrytare redan innan de skickades till slagfältet i Ukraina.

84 soldater i kartläggningen var antingen frivilligt kontrakterade eller vanliga soldater tillhörande ryska armén.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!