Arturo Arques sparbank
Arturo Arques (till höger) är privatekonom på Swedbank och sparbankerna. - Foto: Skapad med Ai-verktyget Midjourney (till vänster) och Swedbank

Experten om stora räntebeskedet: "Alla påverkas"

Styrräntan är historiskt hög. På onsdag kommer ett avgörande beslut från Riksbanken som i teorin skulle kunna höja eller sänka räntan.
– Nu är inte frågan om, utan när räntesänkningen kommer. Troligen i maj, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna.


Alla bedömare verkar vara överens om att Riksbanken inte kommer vare sig höja eller sänka styrräntan på onsdagen den 27 mars när det nya räntepolitiska beskedet kommer.

– Det påverkar alla Sveriges låntagare, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, till Nyheter24.

MISSA INTE: Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kommer kosta mig 1000-lappar

Riksbankchefen Erik Thedéen

Varje ord kommer vägas på guldvåg i riksbankchefen Erik Thedéens tal på onsdag.

– Svenska låntagare har gått igenom ett två år långt stålbad i form av rekordhöjda bostadskostnader. Nu hoppas många att boendeutgifterna kan sjunka så att man kan lägga pengarna på annat, säger Arturo Arques.

Swedbanks Arturo Arques: Detta händer nu

Alla som bryr sig om ekonomi kommer att sitta bänkade och lyssna på talet. Beskedet om att höja, sänka eller behålla styrräntenivån som kommer med en till två månaders mellanrum brukar följas upp av en motivering från Riksbanken.

Och varje ord i den motiveringen kommer vridas och vändas på av Sveriges ekonomer och journalister.

– Den omedelbara effekten blir liten om man lämnar styrräntan oförändrad, säger Arturo Arques.

I motiveringen kommer experterna att leta efter ledtrådar som antingen styrker eller avstyrker den allt vanligare uppfattningen: Att det kommer en räntesänkning i maj från Riksbanken.

Hushållen tar ut räntesänkningen i förskott

– Redan nu börjar man se hur hushållen tar ut en räntesänkning i maj i förskott, säger Arturo Arques.

Det rör sig på den svenska bostadsmarknaden – jätten håller på att vakna. Allt fler går på visningar, och allt fler lägger bud på bostadsköpen. Ännu är det långt kvar till rekordårens nivåer innan pandemin.

Antalet besökare på visningar och bud ökar just nu från rekordlåga nivåer.

Jätten vaknar – bostadsmarknaden rör sig

– Många som behöver flytta till större har låtit bli, och samma gäller de som behöver flytta till mindre. Andra behöver nytt boende för att de byter stad eller fått ett jobb. Många börjar bli otåliga och nu börjar det röra på sig, säger Arturo Arques.

Allt fler bostadsköpare vågar sig på att ta ut den stundande räntesänkningen i förskott, säger han. Men det är inte nödvändigtvis för att göra bostadsklipp.

Svenskarnas inkomster slukas av höga räntor

Svenska hushåll har plågats av snart två år av historiskt höga räntor, som slukar en allt större andel av den disponibla inkomsten.

32 procent av disponibel inkomst går till boendeutgifter för den som köper en bostad idag. Det är historiskt högt. För några år sedan låg andelen på 24 till 25 procent.

– Men det var då det. De dagarna med mer eller mindre gratis lån är bortblåsta och man ska inte tro att de kommer igen, säger Arturo Arques.

Sänkt styrränta tar lång tid

Och det verkar man inte tro heller. De välkomna räntesänkningarna som väntar är inte några jättesänkningar.

En första sänkning på 25 punkter, eller 0,25 procentenheter på styrräntan, måste åtföljas av två eller tre ytterligare räntesänkningar av samma storleksordning det kommande året för att hushållen ska få någon ordentlig respit från det gatlopp av räntehöjningar som drabbat bolånetagarna de senaste åren.

Värdesätter prisvärt boende

Och även då kommer lånen vara dyrare än under tiden med nollprocentig styrränta.

– De flesta som går på visningar idag har uttryckt att de vill skaffa sig ett privsvärt boende. De som köpt bostad har sett baksidan med allt för stor skuldsättning och nu vill man åtgärda detta.

Vad har du egentligen råd med?

Ränteprognosen är viktig, säger Arturo Arques. Men det viktiga är att se till den egna ekonomin.

– Det viktiga att se över inför bostadsköpet är vad man har för budget och riskvilja. Styrräntan är lite som vädret, man kan aldrig veta hur det blir. Därför är det klokaste att fokusera på det du kan påverka.

Granska bostadsrättsföreningens ekonomi

Det du kan påverka är exempelvis din egen skuldsättning, dina inkomster, och din kunskap om ditt kommande bostadsköp.

– De flesta som går på visningar idag har uttryckt att de vill skaffa sig ett mer privsvärt boende. De som köpt bostad har sett baksidan med allt för hög skuldsättning och nu vill man åtgärda detta.

Läs mer om bostadsmarknaden och ekonomin:

Så får du räntesänkning redan nu – med banktricket

Minst 90 000 småsparare förlorade storkovan – är du drabbad?

/
/
/
/