Skatteverket har skickat ut inkomstdeklarationen, vilket betyder att det är dags att deklarera.
Skatteverket har skickat ut inkomstdeklarationen, vilket betyder att det är dags att deklarera. - Foto: Anders Wiklund/TT & Henrik Montgomery/TT

Behöver du hjälp med deklarationen 2024? Det här gäller

Det råder deklarationstider för de allra flesta i landet. För de som har utmaningar med att hantera deklarationen på egen hand, kan ett ombud vara lämpligt. Sparekonomen Frida Bratt redogör vad som gäller och vilket ansvar du själv har.
– Det behöver vara en person som har den kunskap som krävs, säger hon.


VIKTIGA DATUM FÖR DEKLARATIONEN 2024

Skatteverket räknar med att alla inkomstdeklarationer ska vara utskickade senast 15 april. 

Du kan deklarera från och med den 19 mars 2024 och den sista dagen som gäller är den 2 maj 2024.

9-12 april betalar ut skatteåterbäring till dig som har godkänt deklarationen digitalt utan att ha gjort ändringar eller tillägg senast 3 april.

4-7 juni betalar Skatteverket ut skatteåterbäring till dig som deklarerat senast 2 maj och vars deklaration blivit godkänd.

Källa: Skatteverket

Det råder deklarationstider över hela landet vilket för många innebär att det snart är dags att signera inkomstdeklarationen.

Skatteverket började skicka ut deklarationen den 4 mars till de med digital brevlåda. I mitten av mars påbörjades arbetet med att skicka ut inkomstdeklarationen i pappersformat. Och redan i april, närmare bestämt mellan 9-12 april, kommer de första utbetalningarna att göras. De som godkänt deklarationen utan att göra ändringar eller tillägg senast 3 april är då först ut.

Deklaration 2024: Skatteverkets nya verktyg avslöjar dig

De som behöver hjälp med deklarationen kan ansöka om ett ombud hos Skatteverket. Foto: Claudio Bresciani/TT

Inkomstdeklaration 2024: Det krävs för att agera ombud

För de som har utmaningar med att hantera deklarationen på egen hand, kan då ett ombud behövas, vilket innebär att en privatperson hjälper dig med hanteringen av Skatteverkets utskick. 

– Det kan vara en god man eller förvaltare som blir ombud, men du kan också bli ombud för ett dödsbo som ska deklareras. Det kan också handla om värdepappersförsäljningar som har gjorts åt ett barn och som då deklareras av ett ombud, säger Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt i en intervju med Nyheter24.

För att bli ombud åt någon annan, krävs det att du uppfyller Skatteverkets krav, och först då får du hjälpa någon med inkomstdeklarationen. 

– Även om man har ett deklarationsombud så är man själv ansvarig för att uppgifterna som lämnas in till Skatteverket är korrekta.

LISTA: Alla avdrag du kan göra i deklarationen 2024

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet Bank. Foto: Pressbild Nordnet Bank

I händelse av att du har ett godkänt ombud, behöver du också tänka på vem som har ansvar för att uppgifterna i deklarationen är korrekta. 

– Den man väljer som ombud måste uppfylla vissa krav för att bli godkänd, exempelvis får inte personen ha näringsförbud eller blivit satt i konkurs. Skatteverket måste anse att personen är behörig, men också lämplig. Det behöver vara en person som har den kunskap som krävs. Ett deklarationsombud kan få flera olika behörigheter, och klokt är förstås att ge de behörigheter som behövs för uppdraget – varken mer eller mindre, säger Bratt och tillägger:

– Det är mycket viktigt att se upp så man inte på något sätt blir utsatt för bedrägeriförsök. Skatteverket har en spärr som kan aktiveras som innebär att ingen kan lura sig att anlita hen som ombud via vanlig pappersblankett.

Gjort fel i deklarationen? Så slipper du dyra avgiften

Deklarationsombud? Det kräver Skatteverket

För att bli ombud åt någon annan ska du:

  • själv vara privatperson – företag kan inte agera ombud
  • vara myndig
  • ha ett svensk personnummer
  • ha en e-legitimation

Är du en av 700 000 som missat viktiga deklarationsdetaljen?

Det finns flera krav du måste uppfylla för att bli ombud åt någon annan. Foto: Janerik Henriksson/TT

Frida Bratt förklarar att du som ombud bör ha koll på tidsramarna i deklarationen och hur länge tillståndet att agera ombud gäller.

– Det är bra att ha koll på är tidsgränsen. Behörigheten börjar enligt Skatteverket gälla 14 dagar efter att du blivit godkänd som deklarationsombud om du ansöker om ombud via pappersblankett, eller en senare tidpunkt om en sådan angetts i ansökan. 

Det är istället en fördel att ansöka om att vara ombud via Skatteverkets e-tjänst, menar Bratt. Och om du ska agera ombud åt någon annan bör ansöka via e-tjänsten, och om det inte finns något datum i din ansökan om att bli deklarationsombud så är du det tills vidare.

– Men finns ett datum är det bra att känna till att Skatteverket inte skickar något meddelande när behörigheten går ut, utan det får du och din uppdragsgivare hålla koll på själva.

Deklaration 2024: Så fungerar rut och rot-avdraget

/
/