Minst sju skott avlossades från två olika pistoler på brottsplatsen. Det ena vapnet tappades på flyktvägen och hittades en stund senare av en hundförare.
Minst sju skott avlossades från två olika pistoler på brottsplatsen. Det ena vapnet tappades på flyktvägen och hittades en stund senare av en hundförare. - Foto: Polisen/TT

Tonårspojkar döms för dödsskjutning vid bil

Två 16-åriga pojkar döms för inblandning i mordet på en ung man som sköts ihjäl med flera skott i en bil i södra Stockholm. Båda tonårspojkarna kopplas till det kriminella Dalennätverket.


Klockan är strax efter elva på fredagskvällen den 4 augusti 2023 när en chockad kvinna ringer in till SOS Alarm. Hon befinner sig i baksätet av en bil i Stockholmsförorten Handen, och har precis sett de två män som sitter i framsätet bli skjutna.

"Snälla jag behöver hjälp nu med en gång", skriker hon. "De har blivit skjutna, det var två killar som sköt honom".

Ett vittne som går förbi platsen har hört flera kraftiga smällar och ser sedan två mörkklädda personer lämna platsen tillsammans på en elsparkcykel. Han förstår senare att det är skyttarna.

Den ena av männen, en 21-årig man som sitter vid förarsidan, har träffats av fyra skott och avlider på platsen. Den andra mannen träffas i benet men klarar sig.

Tre veckor senare grips en 16-årig pojke misstänkt för mordet.

Chattar

Han nekar till brott men polisen har bland annat hittat chattar och bilder i hans mobiltelefon som de menar binder honom till mordet. Samtidigt grips en 30-årig man misstänkt för att ha lånat ut sin lägenhet till skyttarna vid tiden för mordet.

Knappt två veckor senare grips ytterligare en person misstänkt för medhjälp. Det är ännu en 16-åring, vän med den misstänkte skytten. De är båda hemmahörande i en ort i en annan del av landet.

Båda döms

I slutet av mars åtalades alla tre.

Den ena av pojkarna döms nu av Södertörns tingsrätt för mord och mordförsök till fyra års sluten ungdomsvård. Den andre pojken döms till tre års sluten ungdomsvård för medhjälp.

30-åringen som stod åtalad för medhjälp frikänns.

Enligt utredningen kan de två 16-åringarna kopplas till Dalennätverket, och det finns uppgifter om att pojken som döms för mord ska ha erbjudits 300 000 kronor för att utföra det.

Mannen som dödades kopplas i sin tur av polisen till ett annat kriminellt nätverk i södra Stockholm, som enligt polisen har allierat sig med nätverket Foxtrot som är i konflikt med Dalen. Det är dock oklart om det var han som var den egentliga måltavlan, enligt åklagaren.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!