Polisavspärrningar efter skottlossningen i Flemingsberg, söder om Stockholm i mars 2023.
Polisavspärrningar efter skottlossningen i Flemingsberg, söder om Stockholm i mars 2023. - Foto: Marko Säävälä/TT

Man sköts ihjäl framför barn – flera döms

En man i 30-årsåldern sköts till döds vid sitt hem i Flemingsberg söder om Stockholm. Nu döms två unga män för mordet.


En 21-årig man döms till fängelse på livstid, medan en man som vid tiden för brottet var 17 år gammal döms till fängelse i sju år. Ytterligare en person döms för medhjälp till mord till fängelse i åtta år.

Mannen sköts med flera skott inför bland annat familjemedlemmar och barn när han öppnade dörren till sin lägenhet natten till den 7 mars 2023. Han blev skjuten med upprepade skott i huvudet och kroppen.

Händelsen kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk i Södertälje och enligt domstolen har mordet utförts på beställning av en eller flera okända personer. Det har även föregåtts av planering under en viss tid.

"Mordet utgör en ren avrättning av en försvarslös person. Dessutom har offret skjutits i sitt hem nattetid, när nära anhöriga, däribland ett minderårigt barn, befunnit sig i bostaden. Tingsrätten har därför funnit att brottet är att hänföra till den kategori av särskilt farliga, hänsynslösa och brutala ageranden som ska föranleda ett fängelsestraff på livstid, skriver Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande.

Det var 17-åringen som avlossade de dödande skotten, och att han döms till fängelse och inte sluten ungdomsvård beror bland annat på att socialtjänsten uttömt sina möjligheter att vårda honom, samt då han efter avtjänat straff ska utvisas.

"Risken för att han avviker är därför stor och vi bedömer att en placering inom Sis inte innebär en tillräckligt säker förvaring av honom", säger rättens ordförande Fredrik Nydén i ett pressmeddelande.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!