Ett flyktingläger i Rafahregionen i södra Gaza. Bilden är från den 10 maj.
Ett flyktingläger i Rafahregionen i södra Gaza. Bilden är från den 10 maj. - Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT

Israel: Fler soldater in i Rafah

Israels försvarsminister Yoav Gallant säger att israeliska styrkor intensifierar närvaron i staden Rafah i södra Gaza. Han säger också att de militära insatserna utökas.


Beskedet om en utökad militär insats i Rafah, som flera länder närstående Israel tidigare har kritiserat, har inte bekräftats av oberoende källor.

Insatsen "kommer att fortsätta med ytterligare styrkor som ska ta sig in" i området, säger Gallant.

"Flera tunnlar i området har förstörts av våra styrkor. Dessa insatser kommer att intensifieras", skriver Gallant i ett uttalande. Där säger han också att hundratals "terrormål" har angripits och att israeliska styrkor söker igenom området.

I början av maj tog israelisk militär kontroll över gränsövergången i Rafah i södra Gaza. Gränskontrollen ligger vid gränsen mot Egypten.

USA har varnat Israel för att utöka den israeliska offensiven i Rafah, där omkring 1,4 miljoner människor befinner sig.

FN-organet Unrwa beräknar att omkring 600 000 i Rafahregionen har flytt sedan striderna intensifierades.

Sjukhusanläggningar i Gaza. Arkivbild.

Uppgifterna från Israel om utvecklingen i Rafah kom samtidigt som israelisk militär skakas av den händelse då fem israeliska soldater dödades och sju skadades, varav tre allvarligt, av skott från en stridsvagn tillhörande den israeliska armén (IDF) i norra Gaza, rapporterar israeliska medier.

Enligt tidningen Times of Israel misstogs en grupp fallskärmsjägare på onsdagen av den egna militären för att vara fiender.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!