Utländska journalister betraktar på avstånd rök som stiger efter en rysk attack mot staden Charkiv i fredags. Ryska styrkor säger sig avancera i gränsorter lite längre österut. Arkivbild.
Utländska journalister betraktar på avstånd rök som stiger efter en rysk attack mot staden Charkiv i fredags. Ryska styrkor säger sig avancera i gränsorter lite längre österut. Arkivbild. - Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ryssland hävdar nytt litet steg i Charkiv

Ryssland säger sig ha tagit kontroll över ytterligare ett litet samhälle i nordöstra Charkiv.


Enligt ett besked från militären som är svårt att verifiera har de övertagit Starytsia, en ort med ett antal hus som sträcker sig längs en landsväg. Den ligger väster om den lite större gränsorten Vovtjansk som har omgivits av strider de senaste veckorna.

I den senaste uppdateringen från Ukrainas militär berättas det om flera ryska anfallsförsök i just det området. Oberoende bedömare talade tidigare i veckan om ryska försök att bryta igenom där.

Rysslands invasionsstyrkor inledde för en dryg vecka sedan en ny och större markoffensiv mot Charkiv-regionen, medan miljonstaden med samma namn står under regelbunden beskjutning. I torsdags beräknades de ha avancerat över drygt 250 kvadratkilometer ukrainskt territorium.

Nästan 10 000 människor har evakuerats från de ukrainska gränstrakterna sedan den ryska offensiven inleddes, meddelade Charkivs guvernör Oleh Synehubov tidigare på lördagen.

Enligt honom höll det ukrainska försvaret då sina ställningar, även om "tunga strider" sades pågå i näst intill övergivna Vovtjansk.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befarar att Rysslands offensiv mot Charkiv är en första av flera anfallsvågor, säger han i en intervju med AFP.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!