Maja Hellman har dömts till livstids fängelse för ordet på Tove.
Maja Hellman har dömts till livstids fängelse för ordet på Tove. - Foto: Privat & Polisen

Detaljen om förrådet avslöjar Maja Hellman – åklagarens nya bevis om mordet på Tove

Maja Hellman dömdes mot sitt nekande för mordet på 21-åriga Tove. 19-åringen hävdar att hon sov när den unga kvinnan dog, men nu har åklagaren Adam Rullman lämnat in ny bevisning om ett förråd som motsäger Maja Hellmans historia från mordnatten.


21-åriga Tove försvann efter en utekväll i Vetlanda den 16 oktober, och hittades död den 2 november i ett skogsparti utanför staden. 

Redan dagen efter 21-åringens försvinnande greps Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman. De dömdes senare till livstids fängelse för att i samförstånd ha strypt Tove i 20-åringens badrum och därefter ha flyttat och gömt kroppen. 

Här kan du läsa om de båda vännernas sms efter mordet på Tove.

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman. Foto: Privat

Mordet på Tove: Maja Hellman och Johanna Leshem Janssons historier går isär

När Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson dömdes till livstids fängelse för mord och gravfridsbrott, blev de de första kvinnorna under 21 år att dömas till lagens hårdaste straff i Sverige. 

Båda två har genom sina advokater överklagat domen, och mordet kommer att tas upp i hovrätten i augusti. 

Under rättegången gick de båda vännernas historier om vad som hände under mordnatten isär. Enligt Johanna Leshem Jansson dödade de Tove tillsammans och gömde kroppen. 

Maja Hellman har däremot hela tiden hävdat att hon var berusad och sov under mordet, och sedan känt sig tvingad att hjälpa till att flytta den döda 21-åringen.

Här kan du läsa om Maja Hellmans kravlista i häktet – vill se humorserie.

Hävdar att Toves kropp var gömd i förråd

I förhör har Maja Hellman berättat att hon vaknat på natten för att gå på toa, och då inte sett Tove och därför antagit att hon gått hem. 

I tingsrätten sa 19-åringens dåvarande försvarare att Johanna Leshem Jansson gömt Toves kropp i ett förråd utanför lägenheten eller i en klädkammare. 

Nu har åklagarsidan lämnat in nya bevis inför hovrättsförhandlingarna, som går emot vad Maja Hellman säger hände under mordnatten. 

Här kan du läsa mer om hur Maja Hellmans dagar i häktet ser ut, och vad hon får göra. 

Johanna Leshem Jansson och Tove var tidigare vänner.

Nya bevis går emot Maja Hellmans historia

Enligt den nya bevisningen har Toves kropp inte gömts i vare sig förrådet, som ligger vägg i vägg med lägenheten, eller klädkammaren hemma hos Leshem Jansson. 

– Kriminalteknikerna har i ett tidigt skede av utredningen kontrollerat det utrymmet. Deras bedömning var att det var ett ganska smutsigt förråd, och att det låg ett lager damm på golvet och de har gjort bedömningen att där har det inte legat någon kropp, säger Adam Rullman till P4 Jönköping. 

Enligt Adam Rullman har polisens sökhundar även genomsökt Johanna Leshem Jansson lägenhet utan att markera vid klädkammaren. Hundarna visade bara intresse för toaletten, där 20-åringen säger att mordet skedde. 

Maja Hellmans nya advokat Peter Gillberg, anser att uppgifterna är irrelevanta. 

– Det är inte det målet handlar om. Det här handlar om huruvida hon varit delaktig i ett mord eller inte, säger han till P4 och fortsätter: 

– Vad hon sett eller inte sett är av underordnad betydelse. 

Här kan du läsa hela besökslistan: Personerna som får besöka Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman i häktet.

Här kan du läsa fler nyheter om Maja Hellman.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!