Bakgrunden till mordet tros vara en långt pågående konflikt mellan Tove och Leshem Jansson.
Bakgrunden till mordet tros vara en långt pågående konflikt mellan Tove och Leshem Jansson. - Foto: Foto: Polisen

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellmans lögner – sms:en efter mordet på Tove

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman har nu dömts för det brutala mordet på Tove. Och det dryga dygnet som gick mellan mordet och gripandet kantades av lögner för Toves pojkvän, polisen, vänner och anhöriga.


Natten till den 16 oktober 2022 försvann 21-åriga Tove efter en utekväll på nattklubben Nöjet i Vetlanda. Två veckor senare hittades hon död i ett skogsparti, och en rättsläkare kunde i mars 2023 fastställa att dödsorsaken var kvävning genom strypning.

Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, döms för mordet på Tove

Den 19 april 2023 föll domen i det uppmärksammade fallet. 18-åriga Maja Hellman och 20-åriga Johanna Leshem Jansson, som hade suttit häktade sedan 20 oktober, dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove samt grovt gravfridsbrott. 

De två inblandade kvinnorna greps redan dagen efter Tove anmäldes försvunnen. Och det dryga dygnet som gick mellan mordet och frihetsberövandet kantades av lögner. I polisens förundersökning, som Nyheter24 har tagit del av, framgår vad Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson gjorde för att försöka dölja sin inblandning i mordet. 

Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson greps den 17 oktober 2023. Foto: Polisen

Här kan du läsa om Johanna Leshem Janssons liv innan mordet på Tove.

Dygnet efter mordet på Tove – Johanna Leshem Jansson och Maja Hellmans lögner

Tidigt i utredningen visste polisen att de två, nu dömda, kvinnorna hade varit ute på en biltur sent på natten mellan den 15 och 16 oktober. I de första förhören med Johanna Leshem Jansson uppger hon att de hade bakat haschkakor som de ville äta på en plats “utan att det skulle märkas”. 

Den beskrivna färden skedde ungefär mellan 03.30 och 05.00 den 16 oktober. Senare kunde polisen konstatera att denna bilfärd snarare hade som syfte att förflytta Toves kropp till det skogsparti där hon senare hittades. 

Polisens kusliga fynd i Johanna Leshem Janssons mobil: "Mörda någon diskret"

Timmarna efter mordet på Tove – spelade mobilspel

Efter ett stopp i Leshem Janssons lägenhet skjutsar hon hem Hellman vid 05-tiden den 16 oktober. Tio minuter senare, vid 05:50, spelar 18-åringen bland annat ett mobilspel vid namn “Dream Games: Royal Match”. På morgonen säger hon till sina föräldrar att hon varit på efterfest hos en kompis natten innan. 

Klockan 05.53 skickar Toves pojkvän ett meddelande på Snapchat till Maja Hellman där han skriver: ”Är Tove med er?”. Strax efter 12 svarar Maja Hellman: “Nej, hon gick hem”. 

Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson lämnar nöjet 01.09. Foto: Polisen

Johanna Leshem Jansson tände eld på Toves kropp två gånger

Vid 11-tiden den 16 oktober fångas Johanna Leshem Jansson på övervakningskameror vid Dollarstore där hon bland annat köper lakan, våtservetter och tre flaskor kemiskt ren bensin. Leshem Jansson återvänder sedan till skogsområdet och försökte tända eld på Toves kropp ännu en gång. 

Johanna Leshem Jansson åkte till Dollarstore efter mordet. Foto: Polisen

Senare på söndagseftermiddagen den 16 oktober inkommer ett sms från Johanna som lyder: “Har du videor och bilder från helgen?”, varpå Maja skickar bilder och videor från vännernas Göteborgsresa på fredagen och lördagens festkväll. 

Johanna Leshem Jansson i förhör: "Vi var lite oroliga för Tove"

Vid 17.51 skickar Johanna Leshem Jansson ett nytt sms till Maja Hellman som lyder: “Hallå”, följt av “Ska vi åka en sväng?”. Några minuter senare ringer 20-åringen till 18-åringen och samtalet varar i drygt 2 minuter. Vid 18.30-tiden ska Leshem Jansson ha hämtat Hellman, och ungefär 20 minuter senare positionerar den sistnämndas telefon vid området Illharjen. 

Därefter ska de två vännerna ha suttit i bilen på en parkeringsplats till naturreservatet i flera timmar. I tidiga förhör med Johanna Leshem Jansson uppger hon att vännerna pratade om Toves försvinnande, då de kände oro för 21-åringen. 

– Ja, att vi var lite oroliga för Tove hade inte kommit tillbaks, så vi ventilerade det lite. Sedan pratade vi om Bachelor, en serie som vi brukar kolla på och lite allt möjligt. Vi brukar prata om allt möjligt.

Tove lämnar Nöjet 01.32. Foto: Polisen

Vid senare förhör har Johanna Leshem erkänt att de, under samtalet i bilen, snarare kom överens om vad de skulle säga gällande Toves död. Hon beskriver situationen som “väldigt chockartad". 

– Kommer faktiskt inte ihåg, allt är så rörigt, men vi kom väl överens om att säga att Tove hade gått, att Maja mådde illa och att jag hade bett Tove skulle gå tidigare den natten, säger 20-åringen i förhör och fortsätter: 

– Och att Tove hade gått och att jag hade tagit hand om Maja som hade spytt och trillat i golvet, ja, och sen så kom vi bara överens om att vi skulle säga som det var resten då, att jag åkte till McDonald’s och att vi åkte, att jag åkte och skjutsade hem Maja direkt och sen var det inget mer med det.

Hon beskriver det som att Maja Hellman höll med om den version de skulle återge, och repeterade det hon hade sagt. 

Johanna Leshem Jansson om bråket på Nöjet: "Skiljdes åt med en kram"

På kvällen den 16 oktober 2022, under tiden som de två kvinnorna befinner sig vid Illharjen, tar polisen kontakt och håller sedan även initiala förhör med de båda. I det skedet hörs både Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman som vittnen och inte misstänkta. 

Vid 22.45 samma kväll skickar Johanna en bild på Snapchat till Maja föreställande en selfie på henne själv där hon ser ut att ligga i sängen. 

I ett Snapchat-meddelande den 16 oktober skriver Johanna Leshem Jansson till en vän att hon och Tove bråkat på Nöjet kvällen innan. Hon menar att Tove kom fram till henne på Nöjet och sa: “Hur känns det att vara världens sämsta person”. 20-åringen skriver även: ”Hade mina vänner inte varit där och skyddat mig hade jag kunnat skadas ordentligt”. 

Bakgrunden till mordet tros vara en långt pågående konflikt mellan Tove och Leshem Jansson. Foto: Polisen

"Stackars familjen! Klart jag är med och letar"

Leshem Jansson fortsätter i Snapchat-meddelandet: “Så efter nöjet väntade ja på henne o bad henne lugnt följa me så vi kunde snacka, så då gick vi hem t min lägenhet o pratade ut, hon bad om ursäkt o vi skiljdes åt me en kram. Sen vet ja nt vart hon tog vägen o tydligen ingen annan heller…”

I meddelandekonversationen säger Leshem Jansson att hon är “helt skakis” och att hon kommer hjälpa till att leta efter Tove.

”Jo d gör man, stackars familjen! Ja d klart ja e med o letar. Aa jag hakar på där ifall missing people har nått, dom kan ju sånt vart man ska börja o så och hur man letar på bästa sätt”, skriver 20-åringen. 

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellmans relation till Tove – innan mordet

Johanna Leshem Janssons meddelande till Toves pojkvän: "Skickar stöd"

Vid 08-tiden den 17 oktober skickar Johanna Leshem Jansson ett sms till Toves sambo, som avslutas med ett flertal hjärtemojis. 

”Jag hoppas att Tove snart är tillbaka, men nu är det en tuff tid för anhöriga, jag vet att vi inte pratar så mkt längre men detta är en bisarr situation ingen ska behöva hamna i och finns det något som jag kan göra för dig NN så säg till. Jag försöker vara polisen så behjälplig jag bara kan och ja skickar stöd t dig o familjen”, skriver Johanna enligt polisens förundersökning. 

Samma morgon gör hon planer med en anhörig att gå och simma, och menar att polisen “trakasserar” henne. 

Foto: Polisen

Klockan 10.17 öppnar Johanna Leshem Jansson upp en anteckning i mobilen, skapad den 8 oktober, med en att göra-lista som då redigeras. Detaljen “att städa bilen” är något som polisen finner extra intressant i utredningen.  

Foto: Polisen

Maja Hellman och Johanna Leshem Jansson greps den 17 oktober 2023

På morgonen den 17 oktober beger sig Johanna tidigt till sitt jobb och Maja till sin skola, och på förmiddagen samma dag grips de båda kvinnorna. Från och med den 20 oktober hölls de båda häktade och förblev frihetsberövade tills de dömdes. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.