Sveriges damlandslag i cheerleading tog VM-silver i natt.
Sveriges damlandslag i cheerleading tog VM-silver i natt. - Foto: Svenska Cheerleadingförbundet/TT

VM-silver för de svenska cheerleadingdamerna

För sex år sedan tog det svenska damlandslaget i cheerleading VM-brons. Nästa stora framgång kom i natt i Orlando, Florida. Där lyckades landslaget knipa ett VM-silver. De toppade formen, säger Katarina Eriksson, generalsekreterare på Svenska Cheerleadingförbundet.


Så sent som 2019 valdes sporten in i Riksidrottsförbundet och blev en fullvärdig medlem av den svenska idrottsfamiljen.

Nattens VM-silver är förbundets största internationella framgång.

Sist på mästerskapet avgjordes premierklasserna, vilket är de högsta klasserna för damer samt mixade landslag. Efter en spännande final stod det klart att damlandslaget fick kliva upp näst högst på prispallen.

— Det var en otrolig spänning, och att se det falla på plats – det är en sån känsla. När jag såg klassen utveckla sig och att det kunde bli silver frågade jag min kommunikatör: ”Är vi beredda på det här?”, säger Eriksson till Aftonbladet.

USA vann VM-guldet, Finland tog bronset.

— Vi är så himla stolta. Det är mycket dialog nu, "kände du det här, såg du det där?" – vi återupplever alltihop. Det är extra roligt för att de här damerna är enorma förebilder för sporten i Sverige, men också internationellt, säger Katarina Eriksson.

Samtliga tränare och medlemmar i det svenska damlandslaget är hemmahörande i Göteborg och föreningen Gothenburg Cheer One.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!