Finlands Hannes Björninen, Örebrocentern, firar med Saku Mäenalanen, till vänster, i Finlands seger över Danmark i måndags.
Finlands Hannes Björninen, Örebrocentern, firar med Saku Mäenalanen, till vänster, i Finlands seger över Danmark i måndags. - Foto: Petr David Josek/AP/TT

Finland väntar igen – likheter med 2019

Ännu en gång en Finnkamp i VM-kvartsfinal – och återigen med Tre Kronor som klar favorit. Senast det hände, i Bratislava 2019, skrällvann Finland och gick hela vägen till ett galet guld.


Fakta: Sveriges senaste VM-möten med Finland

2023, Tammerfors, gruppspel: 2–1 e str.

2022, Tammerfors, gruppspel: 3–2 e str.

2019, Kosice, kvartsfinal: 4–5 e förl.

2017, Köln, semifinal: 4–1.

2013, Stockholm, semifinal: 3–0.

2011, Bratislava, final: 1–6.

Finland har varit på väg ut ur VM i Tjeckien ett par gånger redan i gruppspelet, men vinglade sig till slut fram till en kvartsfinal.

Ord som fiasko, uselt och total brist på kämparanda användes av svenska Yle efter 2–3-debaclet mot Österrike i förra veckan.

Men när Storbritannien överraskande vann över Österrike, 4–2, på tisdagen gav det Finland hjälpen som tog laget till ett kvartsfinalmöte med Sverige på torsdag i Ostrava.

Och det finns likheter att hitta med kvartsfinalskrällen 2019.

Få stjärnnamn

Den gången hade Finland bara två NHL-spelare och två från farmarligan och slog ur underläge mot ett Sverige som hade vunnit två raka VM-guld och hade 21 NHL-stjärnor i sitt lag.

"Lejonen" gavs inte stor chans mot ett Sverige med NHL-stjärnnamn som Henrik Lundqvist, William Nylander, Patric Hörnqvist och Elias Pettersson.

Men Finland räddade förlängning genom det årets stora guldhjälte Marko Anttila som kvitterade med 1.29 kvar och sedan avgjorde Sakari Manninen tidigt i förlängningen.

Sedan slog Finland Ryssland och Kanada av bara farten och tog ett av tidernas största skrällguld.

I år har Finland 4 NHL-spelare (San Joses Mikael Granlund är stjärnan) mot Sveriges 18.

Skillnad i resultat

Skillnaden då mot nu är att Sverige vunnit sig genom gruppspelet medan Finland varit blekt och förlorat mot Österrike och darrat mot Danmark.

Men Finlands legendariske förbundskapten Jukka Jalonen, som gör sin sista VM-turnering, har tagit sitt lag genom "omöjliga" lägen förut.

Med defensiven i fokus och en förkärlek till att väva ihop hårt arbetande l-a-g med Europabaserade spelare, har Finlands främste förbundskapten genom tiderna lett sitt land till ett OS-guld och tre VM-guld.

Tre av titlarna har kommit mellan 2019 och 2022.

Sverige har vunnit fyra av de sex senaste VM-mötena med Finland – men de två förlusterna har båda kommit i utslagsmatcher, kvartsfinalen 2019 och finalen 2011.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!