SVT:s valundersökning
SVT:s egna valundersökning, där 11 000 väljare i en enkät fått svara på vilket parti de gett sin röst, släpptes klockan åtta. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Stefan Jerrevång/TT

Så ligger partierna till i valet 2022, enligt SVT:s valundersökning

Enligt SVT:s egna valundersökning, där 11 000 väljare i en enkät fått svara på vilket parti de gett sin röst, ser Moderaterna ut att gå mot ett katastrofval. Sverigedemokraterna ser däremot ut att bli Sveriges näst största parti.


Klockan 20.00, på sekunden då vallokalerna runt om i Sverige stängde, släppte SVT sin valundersökning där 11 000 väljare svarat på vilket parti de lagt sin röst på.

Den visar, likt TV4:s valdagsundersökning, att det rödgröna blocket går mot seger. I det ingår Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. MP, som tidigare legat under riksdagsspärren hamnar på 5,8 procent.

- Folk står fortfarande i kön och ingenting är klart. Vi väntar in resultatet senare i kväll, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin till SVT om valundersökningen.

För det blå blocket ser det inte ljust ut. Särskilt inte för Moderaterna, som trillar ner till att bli Sveriges tredje största parti, medan Sverigedemokraterna får 20,5 procent av svenskarnas röster.

Så här ser det resultatet ut:

Socialdemokraterna: 29,3 procent

Sverigedemokraterna: 20,5 procent

Moderaterna 18,8 procent

Centerpartiet 7,7 procent

Vänsterpartiet 7,0 procent

Miljöpartiet 5,8 procent

Kristdemokraterna 5,2 procent

Liberalerna 4,7 procent

- Historiskt har vi haft en felmarginal på i genomsnitt mellan en halv och en enhet per parti. Det är fortfarande en undersökning, det ska man komma ihåg, men den ger oss en något bättre bild än vad opionionsmätningarna ger oss, säger valforskaren Henrik Ekengren Oscarsson SVT.

Omkring 40 000 röster skiljer de båda regeringsalternativen åt i SVT:s vallokalsundersökning, säger SVT:s Fouad Youcefi.

Rödgröna blocket går mot vinst, enligt SVT:s mätning

Rödgröna blocket får därmed 49,8 procent – medan det blå blocket får 49,2. Det innebär, räknat i mandat, att Magdalena Anderssons regeringsalternativ får 176 mandat och Ulf Kristerssons 173 mandat.

- Det är oerhört jämnt, varje röst behöver räknas innan vi har ett resultat, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren.

- Om några timmar så har vi förhoppningsvis ett valresultat och då får vi se var vi står. Men om vallokalsundersökningen visar något så är det att det är jämnt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till SVT.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina skickar pandor till San Francisco

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

2 timmar sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.