Elin Kjos
Gabriella Bark skriver om träningsprofilen Elin Kjos. - Foto: elin.kjos/Instagram

Så lyckades Elin Kjos skaka om en hel nation

"​Elin Kjos är en av vår tids nationshjältar och kommer för evigt att leva kvar och påminna oss om att leva här och nu", skriver Nyheter24:s Gabriella Bark.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag hittade Elin Kjos i mitt Instagramflöde för ett par år sedan. Vid första anblick såg man att det var en sån där tjej som man bara drömmer om ska leda ens träningspass när man går på gruppträning. Den där som gör att man ger det där lilla extra och går därifrån med känslan av att vara djupt inspirerad. 

2020 diagnostiserades Elin Kjos med obotlig lungcancer. Läkarna gav henne tre-sex månader kvar att leva. Tre år senare berättade hon om beskedet i olika intervjuer och beskrev det som att någon drog undan en matta under fötterna för att sedan känna hur hon handlöst föll ned i ett djupt, svart hål. 

Åren efter beskedet har hon flitigt uppdaterat sina följare om vardagen där slutklämmen egentligen alltid var den samma: Att leva här och nu och att uppskatta tiden på jorden – oavsett hur lång den blir. För ingen av oss vet när det är dags. 

Det kan vara idag, imorgon eller om 50 år som dagen kommer då man drar in årorna. Men oavsett vilka förutsättningar du har så ska man aldrig ge upp eller sluta leva eller kämpa. 

Elins sätt har inte bara varit upplyftande för vanligt folk utan även banbrytande för andra som lever med cancer – vilket idag är en av tre personer. 

Människor som befunnit sig i samma svarta hål som Elin har fått en ledstjärna som jag aldrig tidigare sett och jag tror än idag inte att hon förstår hur otroligt betydelsefull hon är och har varit för människor där ute. Sjuka som friska. 

"Coola, kloka, modiga Elin Kjos"

Elin sa även den enes verklighet inte är likadan som någon annans, och att det ibland kan kännas orättvist, men att vi alla måste försöka acceptera vår verklighet för annars blir det svårt att känna sig lycklig. 

Man får inte jämföra för livet skiter i om du är missnöjd med din verklighet. Det är bara att gilla läget och försöka påverka det du kan till det positiva. 

Elin Kjos är en av vår tids nationshjältar och kommer för evigt att leva kvar och påminna oss om att leva här och nu. 

Tack för allt, coola , kloka och modiga jävla människa. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

3 timmar sedan

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

igår 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

igår 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.