Att sitta fast i en varm bil på sommaren kan vara förödande.
Att sitta fast i en varm bil på sommaren kan vara förödande. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Eeg, Jon

Under sommaren kan bilen förvandlas till en dödsfälla – så snabbt går det

Under sommaren kan bilen omvandlas till en riktig dödsfälla med extremt höga temperaturer. Skulle det visa sig att ett djur eller ett barn är instängda i värmen så kan det gå riktigt snabbt innan det kan sluta illa, menar polisen Göran Bolinder.


Varje år utgår varningar till allmänheten om att inte lämna barn, äldre eller djur i bilen då den snabbt kan förvandlas till en riktig dödsfälla. 

Så fort går det innan bilen blir en dödsfälla

Varje år tvingas tyvärr polisen krossa mängder av bilrutor för att rädda de som är instängda eller glömts kvar i värmen, det uppger polisen Göran Bolinder för TV4. Enligt honom kan det gå riktigt snabbt innan värmen riskerar att bli livshotande och bilen förvandlas till en dödsfälla. 

– Det kan gå väldigt fort. Är det runt 25 grader och man lämnar bilen i solskenet så tar det 20 minuter innan det blir livsfarligt för ett barn eller en hund, säger han till TV4.  

Men hur ska man då agera om man ser ett litet barn eller en hund instängd i en varm bil mitt under sommarmånaderna?

Jo, enligt Bolinder är det enklast att först kolla om dörrarna är öppna. Visar det sig att den instängde inte mår bra eller är apatisk så bör man åberopa nöd. 

– Men jag rekommenderar att man först ringer polisen, säger han och fortsätter:

– Du kan alltid åberopa nöd och slå sönder en sidoruta för att kunna hjälpa barnet eller hunden, men då ska det vara en allvarlig fara för barnets eller hundens liv. 

Enligt polisen Bolinder bör du alltid ta en bild på situationen och larma polisen. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!