Den femte säsongen av "Muren" har premiär den 2 februari.
Den femte säsongen av "Muren" har premiär den 2 februari. - Foto: Bo Håkansson/SVT och Peter Bergström/SVT

Dolda testet i SVT:s "Muren" – det krävs för att få vara med

I "Muren" ska deltagarna krossa en mur av kunniga experter inom områden så som kultur och vetenskap. Men hur väljer man egentligen ut vilka som får tävla i SVT-programmet? Nyheter24 frågade produktionen.


Det var under hösten 2020 som "Muren", under ledning av Kattis Ahlström, först såg dagens ljus och sedan dess har frågesporten kommit att bli en riktig tittarfavorit.

Programmet, vars femte säsong har premiär i SVT den 2 februari, går ut på att två privatpersoner dels ska tävla mot varandra, dels ska tävla mot en mur av minst sagt kunniga experter inom olika områden.

Det krävs med andra ord att man är rejält allmänbildad för att ta sig hela vägen fram till vinsten och prissumman på 100 000 kronor. Men hur väljer man då, från produktionens sida, ut de tävlande? Det har Nyheter24 tagit reda på. 

Deltagarna genomgår ett kunskapstest innan "Muren"

Totalt är det ungefär 500 personer som söker till "Muren" i SVT varje år och det sker då via SVT:s hemsida. 

"Efter att man sökt så blir man uppringd för att göra ett kunskapstest över telefon. Vi försöker ringa alla som söker och om man klarar gränsen för att vara med så ber vi alla skicka in lite mer uppgifter om sig själv. Vad man har för intressen, vad man är bra på, vilka experter man skulle vilja slå och om man kan våra inspelningsdatumen som är satta", skriver produktionen till Nyheter24. 

Dessutom är redaktionen bakom programmet ute och "direktcastar på mässor, köpcentrum och andra ställen" och då görs kunskapstestet direkt på plats.

"Sen väljer vi ut det antal tävlande vi behöver bland de som har fått bäst resultat på kunskapstestet", skriver produktionen.

Ålderskravet i SVT:s "Muren"

Men att klara kunskapstestet är inte det enda kravet. Man ska också vara tillgänglig vid fler än ett inspelningsdatum och vara minst 20 år. 

"Vi försöker även tänka på att det ska vara stor spridning var man bor i landet, olika åldrar och att det ska vara en jämn könsfördelning på de tävlande", skriver produktionen till Nyheter24.

SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!