ECB Tyskland
Olaf Scholz, förbundskansler i Tyskland har många orosmoln på sin himmel. Europeiska Centralbanken ECB (till höger) - Foto: Kai Pfaffenbach/Michael Probst/AP

Tyskland i trubbel – jätteekonomin krymper

Tysklands ekonomi krympte under det senaste kvartalet, och 2024 ser ut att bli ett förlorat år – tyngt under dyra energipriser och sjunkande efterfrågan på landets tunga industriexport.


Sveriges bnp-tillväxt är låg och arbetslösheten stiger snabbt. Men Europa har större problem än vår lilla ekonomi.

Byns "sjuke man" i EU

Återkommande bekymmer i Tysklands ekonomi gör att betydligt fler företag är oroliga för Tysklands ekonomi än för exempelvis den svenska.

Nu varnar Bloomberg för att det kan vara Tyskland som är Europas sjuke man – vilket är oroväckande eftersom det också är kontinentens största ekonomin.

Tyskland i trubbel

"Tyskland har verkligen trubbel. Alla stora industriekonomier saktar in men Tyskland har ytterligare problem på grund av både höga energikostnader och konkurrens från Kina" sade Brian Mangwiro, som är fondchef på Barings.

På Davos världsekonomiska möte i förra månaden var det många som oroades för den tyska stabiliteten.

Fastighetskris och krig i Europa

Ekonomisk stagnation, fastighetsoro och utbredd oro bland företagarna har gjort att många investerare drar öronen åt sig.

Sedan Rysslands olagliga invasion av Ukraina har Europa utsatts för energiutpressning, vilket lett till att de länder som var särskilt beroende av olja och gas för sin uppvärmning – som Tyskland, blivit särskilt utsatt.

Tillverkningsindustrin i Tyskland har drabbats hårt. Och det leder till fler problem.

Ekonomin krympte i Tyskland

Det sista kvartalet 2023 krympte ekonomin i Tyskland och Bloomberg spår inte någon ljusning på kort sikt.

Och med minskade investeringar i maskiner och teknik kan det leda till större svårigheter framöver.

Marknaderna oroas av högervindar

Ytterligare en oro kommer från politiken. Högerpopulistiska partiet AfD:s framgångar, som motsätter sig en grundläggande politisk konsensus – den europeiska gemenskapen, vilket gör att företagen oroas för framgångarna.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00