Urban Ahlin har hotats. Till höger: En skärmdump från videon.
1 av 2
Urban Ahlin har hotats. Till höger: En skärmdump från videon. - Foto: TT / Faksimil
Leif GW Persson menar att det är en omfattande utredning att vänta.
2 av 2
Leif GW Persson menar att det är en omfattande utredning att vänta. - Foto: TT

Nyheter24 avslöjar: Hotvideo skickad till riksdagsledamot

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Urban Ahlin mottog på torsdagen en dvd till sitt hem. På den fanns en hotfull video – som han senare la ut på Facebook. – Ingen i min familj hade vågat spela upp filmen, skrev han i ett inlägg.


"Övergrepp på demokratin"

En av de politiker som tidigare utsatts för hot och våld är Centerpartiets riksdagsledamot Fredrick Federley. Han hoppas att Säpo nu kan hjälpa Urban Ahlin:

– Våld och hot mot politiker är övergrepp på demokratin samt dess företrädare. Ingen ska behöva, oavsett partifärg, behöva utstå hot trakasserier eller våld. Jag förutsätter att säkerhetspolisen ser till så att Urban Ahlin kan fortsätta sin politiska gärning utan rädsla efter detta hot, säger Federley till Nyheter24.

Var sjätte utsatt

En undersökning från Brottsförebyggande rådet (Brå) visade i december 2012 att var sjätte förtroendevald politiker upplevt hot, trakasserier eller våld. Rapporten visade även att var tionde förtroendevald hade undvikit att uttala sig i vissa frågor av oro för att bli utsatt.

I januari 2014 meddelade demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) att lagen om hot mot politiker ska utredas för att se över hur domstolarna dömer.

STOCKHOLM. "Tydligen ska jag behöva stå ut med sån här skit för att jag är politiker. Titta på filmen och tänk över vad som är budskapet till mig och min familj".

Så skrev Socialdemokraternas riksdagsledamot Urban Ahlin, 49, på Facebook under torsdagskvällen, då han la upp ett hotfullt klipp han fått skickat till sig.

"Som ur en skräckfilm"

På filmen ses tre personer iklädda vita rockar, vita masker och clownhattar hålla upp plakat. Tillsammans bildar två av dem bland annat "Vi hoppas att...ditt hus inte brinner ner". Klippet avslutas med att den tredje personer håller upp "April april".

Videoklippet delades snabbt av många och kommentarsfältet fylldes med uppmaningar om att anmäla hotet.

"Fy fan vilken läskig video. Som ur en skräckfilm. Den är tyvärr proffsgjord och organiserad, dvs minst 3 personer, vilket gör att den måste tas på allvar. Till Säpo direkt", står det i en kommentar.

"Mycket obehagligt - polisanmäl!", står det i en annan.

Klippet är till synes inspirerat av scener som utspelar sig i den svensk-danska teveserien "Bron".

Stark kandidat till utrikesministerposten

Ahlin är vice ordförande i riksdagens utrikesutskott och utrikespolitisk talesperson för partiet. Han ses som en stark kandidat till posten som utrikesminister om Socialdemokraterna får bilda regering efter riksdagsvalet i höst.

Efter en timme plockade Ahlin ned klippet. Nyheter24 har varit i kontakt med riksdagsledamoten, som inte vill prata om innehållet eller det som hänt.

– Jag kan inte kommentera det här just nu, säger Ahlin till Nyheter24.

Riksdagsmannen la senare upp den här statusuppdateringen på Facebook:


Experten: "Omfattande utredning att vänta"

Enligt Leif GW Persson, professor i kriminologi, hanteras ett ärende som detta av både riksdagen och Säkerhetspolisen, eftersom ledamöterna omfattas av författningsskyddet.

– Det är ingen normal polisutredning ur den aspekten, utan det blir en ganska omfattande historia, säger han till Nyheter24.

När det gäller hot mot politiker menar han att det sällan handlar om välorganiserade personer om ligger bakom.

– Det brukar ofta handla om enskilda eller ett fåtal personer, säger han.

Säpo vägrar kommentera

På riksdagens säkerhetsavdelning hänvisar man vidare till Säkerhetspolisen.

– När det gäller ledamöternas säkerhet är det en fråga för Säpo, säger säkerhetschefen John Arentoft.

Nyheter24 har varit i kontakt med Säpos pressekreterare, förklarat situationen och ställt generella frågor om ledamöternas säkerhet. Säpo vill ej ge några kommentarer.

Nyheter24 har sökt Socialdemokraternas ledning utan framgång.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.