En chockerande bild.
1 av 3
En chockerande bild. - Foto: TT/Ap
Aylan och hans bror Galip.
2 av 3
Aylan och hans bror Galip.
Pojkens döda kropp bärs bort från stranden.
3 av 3
Pojkens döda kropp bärs bort från stranden. - Foto: TT/Ap

Aylan, 3, räddades inte – är det här bilden som får Europa att vakna?

Den här bilden är vidrig. Men det är viktigt att se den.


Det här bilden visar Aylan Kurdi. Han blev bara tre år gammal.

Bild: TT

Bilden på pojken som spolades i land död på en strand i turkiska Bodrum har spridit sig världen över och påminner oss alla om krigets grymheter. Reuters, som hänvisar till turkisk media, skriver att lille Aylan var från Kobani där det även fortsatt är hårda strider mellan terrorsekten IS och den kurdiska gerillan.

Treåringen dog under familjens försök att fly från den verkligheten. Och han var inte ensam. Enligt Reuters dog minst tolv flyktingar när de försökte ta sig till grekiska Kos – en av dem var Aylans femårige bror Galip.

Aylan och Galip.

Människor som bara försökte fly, men som inte fick den hjälp de behövde och förtjänade. Fotografiet på den döde pojken har nu på kort tid kommit att symbolisera ett Europa som misslyckas med att hjälpa de som behöver det.

Det är viktigt att komma ihåg det – och att det går att hjälpa till.

---

Det här är inte en bild som vi normalt publicerar, men nu gör vi ett undantag. Det är en viktig publicering som visar en brutal verklighet som ingen längre kan ignorera. Vi är medvetna om att bilden, som publicerats i otaliga tidningar världen över och som sprids snabbt i sociala medier, väcker starka känslor, men vi hoppas att den på något sätt kan väcka ett engagemang som kanske kan hjälpa andra.

Henrik Eriksson, chefredaktör

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!