Mohammed Belkaid levde i Belgien men var skriven i Sverige sedan 5 år tillbaka.
1 av 2
Mohammed Belkaid levde i Belgien men var skriven i Sverige sedan 5 år tillbaka. - Foto: Faksimil Twitter/TT Bild
Mohammed Belkaid gick även under namnet Samir Bouzid.
2 av 2
Mohammed Belkaid gick även under namnet Samir Bouzid. - Foto: TT Bild

Spår efter Brysselterroristerna leder till Sverige

Man med svenskt uppehållstillstånd hade relationer med de misstänkta gärningsmännen.


Förra veckan sköts 35-årige Mohammed Belkaid till döds i samband med en räd mot en lägenhet i Bryssel. Nu framkommer att den 35-årige mannen, som har kopplingar till de bröder som är inblandade i attentaten i Bryssel, har varit bosatt i Sverige. Detta skriver Dagens Nyheter.

I lägenheten, som hyrdes av en av bröderna El Bakraoui under falskt namn, hittades en IS-flagga, vapen och DNA från Salah Abdeslam. Salah Abdeslam greps i fredags, misstänkt för att vara ledaren bakom Parisdåden. Belkaid ska också ha rest med Abdeslam och Najim Laachraoui, som pekas ut vara en av gärningsmannen bakom attentaten i Bryssel, i Österrike och Ungern.

Mohammed Belkaid fick uppehållstillstånd i Sverige 2011 och var skriven på en adress i Stockholm, men var nu illegalt boende i Belgien. Enligt ett terrorregister en avhoppare till Islamiska staten har läckt till SkyNews, ska Belkaid ha anslutit sig till IS 2014 i samband med en resa till Syrien 2014. Enligt dokumenten ska Belkaid ha visat intresse för att vara självmordsbombare. Säpo vill inte kommentera spåren som leder till Sverige. Belgiska utredare ska enligt DN, ha sagt att Mohamed Belkaid var känd under det falska namnet Samir Bouzid i jihadistiska kretsar i Belgien.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

1 timme sedan
Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.