människor i regn, hus och isberg
Grönland kommer klara sig bäst om klimatkatastroferna slår till. - Foto: 20 Century Fox/TT, Brennan Linsley/AP

Hit ska du flytta om klimatkatastroferna slår till

Forskare varnar för att flera klimatkatastrofer kan slå till samtidigt. De menar också på att Grönland är ett av länderna som kommer klara sig bäst. Nyheter24 har tagit reda på hur det är att bo på ön som är täckt av is.


Forskare vid institutet för marinbiologi på Hawaii har nu varnat för ett scenario där flera olika klimatkatastrofer kan slå till mot samma plats. Om inte målen i Parisavtalet kan mötas så menar de att detta kan bli vanligare i slutet av århundradet. Bland annat kan vissa områden drabbas av extremregn och höjd vattennivå. Det är främst kuststräckor i de tropiska länderna som kommer att vara mest utsatta, detta rapporterade Aftonbladet.

Det finns hopp

Men det finns hopp, för de som vill flytta på sig. Forskarna säger bland annat att Grönland kommer drabbas minst av klimatförändringarna. Det beror på att ön ligger i den tempererade zonen nära den norra polcirkeln. Här kan du se hur världen kan komma att påverkas av klimatförändringarna kommande åren.

Ön som för det mesta är täckt av is, har sett en ökning av turism och fler och fler väljer att jobba på Grönland. Nyheter24 bestämde sig för att ta reda på vad det finns att göra på ön om vi väljer att flytta dit.

– Klimatförändringarna har gjort att fiskarna simmar längre norrut, vilket har gjort att grönlänningarna har mer fisk än vad de kan ta hand om. Därför finns det stort behov av arbetskraft inom fiskindustrin, säger Bo Nylander som är projektledare för Nordjobb till Nyheter24.

Vill du flytta till Grönland så är Ilulissat bästa staden att bo i. Det är den tredje största staden i landet och har ett större utbud på restauranger och ett litet nattliv. Bostäderna präglas av små färglada hus som har sitt ursprung från kolonialtiden.

– Det är väldigt vackert att bo där. Runt omkring Ilulissat finns det jättestora isberg och i havet kan man upptäcka en och en annan val, säger han.

Sociala människor

I vissa småbyar kan dock språkbarriären vara ett hinder, då människorna som bor där bara pratar grönländska. Men befolkningen beskrivs både som trevliga och välkomnande.

– Grönlänningarna bjuder gärna in på en "kaffemik", en slags fika, när de vill fira födelsedagar och studenter. Då bjuder de in hela samhället till sina hem, säger Bo Nylander.

Befolkningen på Grönland har däremot haft problem med alkoholism och har världens högsta självmordsfrekvens. Dock förekommer de sociala problemen mest på den östra delen av ön. 

På fritiden kan du fiska, jaga och åka hundsläde. Du får också uppleva en storslagen natur och passar dig som uppskattar stillhet. 

– Du kan gå på fantastiska vandringar. Det finns inga vägar på Grönland, därför är det ofta väldigt tyst. Det enda du kan höra är fåglar och insekter. Det är verkligen den mest unika platsen i världen, menar han.

På Grönland kan man vandra och njuta av en unik natur. Bildkälla: JOHN MCCONNICO/AP
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kan du tänka dig att flytta till Grönland?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.