SSU och Philip Botström
SSU vill ha förbud mot privatjet. - Foto: Maja Suslin/Tim Ireland/TT/AP

SSU vill förbjuda privatjet – kräver "Lex Löwengrip"

Förbjud privatjetplan. Det föreslår nu sossarnas ungdomsförbund SSU i ett nytt utspel. Samtidigt kritiserar man bloggaren Isabella Löwengrip.


Det är inte bara jordklotet som blir varmare – även klimatfrågan blir allt hetare för var dag. 

Knappt en vecka går utan nya utspel och förslag om klimatet, och nu kommer Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU med ett helt nytt förslag – att förbjuda privatjet. 

Samtidigt riktar man hård kritik mot bloggdrottningen Isabella Löwengrip, som kritiserats för sitt flygande och som dessutom har pratat om att hon vill bli delägare i ett privatjetsflygbolag, enligt Breakit

– Jag blir förbannad när någon som utger sig för att vilja vara en förebild vill få fler att flyga med privatjet. Mänskligheten riskerar att utraderas inom ett århundrade. Isabella Löwengrip och hennes vänner är inte för fina för att sitta bredvid vanliga Svenssons när de reser, säger SSU-ledaren Philip Botström till Nyheter24

"Lex Löwengrip"

SSU går till och med så långt att man kallar lagförslaget "Lex Löwengrip". Dock vill man ha ett undantag för statliga plan och ambulansplan. 

I augusti ska SSU:s kongress ta ställning till förslaget, och om det klubbas kommer man driva frågan inom Socialdemokraterna. 

– Det är dags att eliten vaknar upp. Vi måste införa "Lex Löwengrip" och förbjuda privatjet, säger Botström. 

Isabella Löwengrip har flera gånger fått frågan om sina flygvanor, och säger själv att den livsstilen hon valt kräver ett ständigt resande. 

"Att få komma iväg till solen i februari månad är mitt sätt att orka hålla tempot och det är inget jag kommer att sluta med. Jag är utanför Sveriges gränser halva året, främst i mitt jobb men några dagar privat också", har Löwengrip tidigare skrivit på sin blogg. 

Nyheter24 har varit kontakt med Löwengrips hållbarhetschef Marisol Was, som hälsar att man inte vill kommentera kritiken. 

MER KLIMAT: Här är Greta Thunbergs skarpa varning: "Kommer leda till slutet för civilisationen som vi känner den"

SSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du förslaget är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.