SSU: ”Det är dags att sätta hyresrätten i centrum”

DEBATT. Gabriel Wikström och Riad Aliefendić från SSU skriver om varför vi bör prioritera hyresrätter framöver.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Bakgrund

SSU har sedan tidigare tillsatt en bostadspolitisk utredning, som nu har presenterat sina resultat. 

Hyresrätten är central för den svenskabostadssektorn. Målet för socialdemokraternas bostadspolitik har under lång tidvarit att bostadsmarknaden ska vara flexibel och tillgodose människors behovunder olika faser av livet. För oss är bostaden en social rättighet. Då hartillgången på hyresrätter varit ett av de viktigaste medlen för att uppnådetta.

Den borgerliga bostadspolitiken är docken helt annan och den ideologiska skillnaden är stor. Den moderatledda högerregeringenser bostadssektor som en marknad, där endast de som har råd får plats. Därförhar de också utarmat hyresrättens roll på bostadsmarknaden. Som exempel kannämnas Stockholm där moderaterna på bara sju år lyckats minska antaletallmännyttiga hyresrätter från 95 000 till 67 000 lägenheter. Även totalt setthar antalet hyresrätter i Stockholm minskat - samtidigt som efterfrågan ökattack vare en stor inflyttning.

För att ta ett helhetsgrepp ombostadspolitiken tillsatte SSU i höstas en bostadspolitisk expertgrupp medkompetenser inom bland annat samhällsplanering, nationalekonomi och juridik. Vadutredningen kunnat konstatera är att utarmningen av hyresrättens roll har fleraallvarliga konsekvenser för bostadssektorn.

För det första, den som hyr är merflexibel att flytta. Det är inte minst är viktigt för arbetsmarknaden.Hyresrätter gör det lättare för alla grupper att hitta rätt boende oavsett vari livet eller landet man befinner sig.

För det andra minskar hyresrätterrisken av att köpa en bostad. I ljuset av hushållens ökande skuldsättning ärdetta en viktigare aspekt än någonsin. Med fler hyresrätter behöver färre oroasig för om man har råd att betala sin bostad eller inte. Oavsett hurkonjunkturen svänger.

För det tredje är det en långsiktiginvestering att bygga hyreshus. Långa perspektiv gör att kvalitet sätts framförsnabba klipp. Det innebär att den som bygger har incitament att bygga merklimatsmart och tåligt, allt för att huset ska hålla så länge som möjligt.

För det fjärde är det också mereffektivt att underhålla och förvalta hyresrätter eftersom det kan göras istörre skala istället för att göra det på ett bostadsrätts-eller ett individuellt plan.

Som femte och sista punkt gerhyresrätten frihet. Valet mellan att äga eller hyra sin bostad ska inte handlaom skyhög skuldsättning eller om att flytta var tredje månad. Precis som attäga kan ses som en rättighet så måste det också vara en rättighet att hitta enbostad utan att binda upp sig vid lån och räntor, till exempel för att enkeltkunna flytta för att arbeta eller studera.

Vid utformandet av en bostadspolitiksom ska gynna alla – såväl individer som samhället i stort, måste hyresrättenåterigen prioriteras. Vi har inte råd med fortsatta utförsäljningar utan tvärtom måste vi investera i fler hyresrätter. Det kommer borgerligheten aldrig attgöra. Därför behöver vi en socialdemokratisk bostadspolitik, som sätterhyresrätten i centrum.

Gabriel Wikström, förbundsordförandeSveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund
Riad Aliefendić, bostadspolitisk talesperson, Sveriges SocialdemokratiskaUngdomsförbund 

/
SSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behövs det fler hyresrätter?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.