Karolin Andersson
1 av 2
Karolin Andersson
Skylten Insjöns IF satte upp.
2 av 2
Skylten Insjöns IF satte upp.

"Motivera hellre med glada ord istället för hårda"

Karolin Andersson skriver om den bild med regler som Insjöns IF hade satt upp i sina lokaler. Bilden har väckt många reaktioner, både positiva och negativa.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Debatten

Skylten med uppmaningar till besökare och föräldrar har engagerat många. De flesta är positiva till att sport inte alltid måste vara på blodigt allvar, men andra är mycket kritiska och pekar på att det är precis en sådan här mentalitet som gör att Sverige inte är bättre i till exempel fotboll.

Insjöns IF satte huvudet på spiken tyckte jag och mångaandra när de satte upp en lapp om vad man som åskådare bör tänka på när maninträder deras sporthall. Den syftade till åskådares, och då främst föräldrars,attityder till barnens deltagande och prestation på planen.

De punkter som verkar väcka mest åsikter är punkt nummer3) Föräldrar hejar på allihopa, och punkt nummer 5) Varken du eller ditt barnspelar på elitnivå. Vissa menar att påståendena verkar nedvärderande och attman med den attityden skulle hindra barnen från att sikta högre. Att man skullekänna sig kränkt om man själv var ett deltagande barn och ens egen förälderhejade på motståndarlaget. Men för mig handlar alla dessa punkter om att få såmånga som möjligt i hallen att må så bra som möjligt, och vad kan vara fel meddet?

För mig handlar nämligen allt i livet om att må bra och haroligt - så även sport. Men i dagens samhälle tillåts vi sällan bara få haroligt och må bra innerst inne. Vi vill ha framgång. Framgång i form avvinster, pengar, status eller pokaler som bevis för våra prestationer. Åtminstonevi vuxna. För vi tror att utan framgång, kan vi inte vara lyckliga. Men det ärdär jag motsätter mig. Innan vi vuxna hunnit smitta av vårt framgångsbegär påvåra barn så är väl barn ändå utomordentliga på att ha roligt och bara göra detsom de mår bra av? Det är ju det som är det fina med att vara barn! De leker,springer, spelar och bara låter kreativiteten flöda. Tills vi vuxna säger attdet är prestationen som är det viktiga, att det viktiga inte alltid är att måbra och att ha roligt. Vi säger det kanske inte exakt med dem orden. Men kanskevisar vi det genom att vråla åt barnen när de gör fel under en match. Ellergenom att skrika åt domaren som, precis som vi, också bara är där för att haroligt och göra sitt jobb. Mår vi bra av att någon skriker på oss? Tveksamt, omdu frågar mig. Men ändå gör vi det, skriker på andra och fördärvar deras humör,för att se våra barn lyckas, och nå framgång. Allting i glömskan av att det ärett spel, som är till för att deltagare och åskådare ska få ha lite roligt.

Kanske är det sådana som jag, som inte är särskiltinsatta i just lagsporter, som håller med påståendena på skylten. Kanske är detockså därför jag aldrig blivit stjärna inom någon lagsport, på grund av min lamaattityd. Men det tror inte jag. Jag ser inget hinder i att bli bättre på ensport om folk omkring uppmuntrar med glada ord istället för hårda. Om folk faktisktvill sina barn och varandra väl, och låter dem må bra i den mån det går. Förframgång är för mig inte antalet pokaler eller miljoner på kontot – det är attkänna sig lycklig. 

Karolin Andersson, student

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.