Elin Lundgren
Elin Lundgren

Elin Lundgren: "Alla droger är problematiska – så även cannabis"

Elin Lundgren, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, skriver här om riskerna med en cannabislegalisering.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Duellen

Nelly Mathilda Fredlund, ordförande för Cannalisörerna, har skrivit en debattartikel som argumenterar för en legalisering av cannabis. Den kan du läsa här.

”1 av 6 som provarblir fast. Skulle du flyga om ett av sex flygplan störtade?”. Det var ettbudskap som visades i antidrogfilmerna när jag gick på högstadiet och betonadesmed eftertryck av läraren när vi pratade om cannabis. Vi elever varken villeeller hade anledning att då ifrågasätta det.

Tio år senare arbetade jag själv som högstadielärare. Elevernaställer bra frågor när vi pratar om sinnesförändrande substanser. De frågarsådant som ”vore bättre om svenskarnaslutade att dricka alkohol och i stället rökte på en gång i månaden?”. Efteratt nogsamt ha sagt att det är ett hypotetiskt scenario som är inte är genomförbart,så skulle det förmodligen vara bättre utifrån våldsperspektiv. Om det nu är såatt vi prompt måste dunkla våra sinnen och hela den aspekten.

Eleverna berättar glada i hågen för mina kollegor att jagsagt att cannabis är bättre än alkohol. För att provocera givetvis. Jag fårskäll av mycket upprörd kollega – "Hur kandu säga så?", "Sluta lura i eleverna saker!" och givetvis "Du som är nykterist och allt!".

Ja, jag är ju det. Det är en stor fördel när jag tar ensjälvklar ställning mot legalisering av narkotika, oavsett sort. Unga ser detibland som hycklande när vuxna dricker alkohol men vill ha cannabis förbjuden.Jag ser att båda drogerna får allvarliga konsekvenser, och tycker därför attbåda preparaten ska begränsas.

Ett huvudargument jag brukar möta i resonemangen, tillexempel hos elever, är annars att alkoholen ställer till så mycket mer skit änvad hasch någonsin gjort i Sverige. Det är rätt. Främst för attalkoholkonsumtionen sedan generationer varit det folk tagit till föravslappning, glömska och social samvaro. Och för att så många väljer attanvända den.

Det är precis därför jag är för en restriktivalkoholpolitik. Det är också precis därför som det är främmande för mig attvilja addera fler legala droger, även om de verkar på ett annat sätt än alkoholgör.

Ibland sägs det att det är odemokratiskt att man inte ska få”välja sin drog” om man du inte gillar den legala alkoholen. Det ärdemokratiskt beslutat vad som är tillåtet i landet och inte. Drogerna har olikahistoria. Alkoholen är så djupt rotad i folksjälen att vi inte pratat om ettförbud sedan omröstningen 1922. 

Tittar vi på befolkningen som helhet kan vi inte ”hantera”alkohol och andra droger. Kunde vi det skulle inte så många barn få en jobbiguppväxt, så många skulle inte slåss och ingen skulle köra bil påverkad. Jag somindivid kan hantera droger alldeles utmärkt, kanske du med. Men vi drabbas hårtav andras utsatthet för alkoholen och narkotika.

Tankeexperimentet om vad som skulle hända om alkoholen komny i dag är spännande. Vi skulle aldrig tillåta det utifrån hur etanol verkarpå våra kroppar. Narkotikan kom just ny till Sverige och kan sägas vara det härexperimentet. Historiens beslutsfattare såg att det finns folkhälsorisker somvi inte behöver.

Den som ena sekunden vill legalisera, säger i nästa attSverige ändå har misslyckats med narkotikan eftersom så många far illa. Jagtolkar det som att insikten om vad narkotikan gör med många finns, men attslutsatsen skulle vara att en eller flera narkotikasorter därför skullelegaliseras är svår för mig att förstå. Det vi behöver är att säkerställa attalla som behöver hjälp att komma ur en problematik kopplad till droger får det.Inte ett experiment där fler mest troligt får allvarliga problem.

Ingen, lärare eller annan, ska inte sprida osanna bilder omdroger. Däremot vet vi att cannabis inte på något sätt är en oproblematisk drogoch därför ska den heller inte hanteras som en sådan.

Historien visar oss inga exempel på lyckade försök avlegalisering av fler droger. Att vi har en legal drog i Sverige, alkohol, somger allvarliga konsekvenser för människor är knappast ett argument för attsläppa ytterligare droger fria.

Elin Lundgrenriksdagsledamot Socialdemokraterna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att Sverige ska legalisera cannabis?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.