Marit Paulsen
Marit Paulsen - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

Marit Paulsen: "SD vet inte vad de pratar om"

Marit Paulsen, Europaparlamentariker för Folkpartiet, förklarar för SD hur EU faktiskt fungerar och vad vi kan förvänta oss av vårt medlemskap.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Debatten

Sverigedemokraternas toppkandidater till EU skrev för en dryg vecka sedan en debattartikel hos Nyheter24, där de deklarerade att svenska skattepengar ska gå till svenska intressen. Den debattartikeln kan du läsa här.

Sverigedemokraternas tvåtoppkandidater i Europaparlamentsvalet hävdade nyligen (19 februari 2014) här på Nyheter24, att det svenska EU-medlemskapet är en stor förlustaffär. Demenar att "svenska skattepengar ska användas i Sverige och till vårabehov".

Självklart ska de det,men var kommer dessa skattepengar ifrån? Faktum är att hälften av vår svenskaekonomi bygger på export, och cirka två tredjedelar av denna export går tillEU:s inre marknad som idag är Sveriges hemmamarknad. Vill vi ha den där extraspecialläraren i skolan och fler och bättre avlönade undersköterskor inom envärdig äldreomsorg över hela landet, så måste EU:s inre marknad stärkas ochutvecklas så att den svenska exporten kan öka. Då får vi fler jobb och högreinkomster till stat och kommun. Detta är det bästa för Sverige.

Så när SD:s kandidater nuvill "förhandla om avtalen med EU", vad är det de hoppas ska ske? Trorde på fullt allvar att 499 miljoner medborgare vill låta niomiljoners-Sverigefå äta upp alla russin men lämna det lätt syrliga brödet åt de andra? Det finnsinga gratisluncher, och aldrig någon frihet utan att man också tar ansvar.

SD:s kandidaterefterlyser mer sunt bondförnuft i hur pengarna används, och det kan jagsannerligen hålla med om. Men de exempel som de ger, såsom EU-bidraget på 44miljoner euro till Porsche för att bygga en ny bilfabrik i Tyskland, ärfaktiskt inget som EU kan lastas för. Satsningen på bilfabriken är en tyskprioritering som inte beslutats i Bryssel. Faktum är att cirka 80 % av EU:sbudgetmedel hanteras och beslutas - och kontrolleras - av medlemsstaternasjälva. EU sätter ramarna, och det är sedan upp till länderna och regionerna attfatta besluten om hur pengarna ska användas - precis som Sverige fattar svenskabeslut efter våra svenska behov.

I sin artikelunderstryker SD:s kandidater att det är av "yttersta vikt attsverigevänner går och röstar den 25 maj". Jag kunde inte ha sagt detbättre själv. Inget är viktigare för Sverige än ett öppet och näraeuropasamarbete, baserat på en tydlig maktfördelning mellan kommun, landsting,stat och union.

Marit Paulsen (FP)

/
/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta i EU-parlamentsvalet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.