Daniella Johansson
1 av 3
Daniella Johansson
Patricia Palma
2 av 3
Patricia Palma
Paulina López
3 av 3
Paulina López

Orten i fokus: "Förorten är mycket mer än ni tror"

Patricia Palma, Daniella Johansson och Paulina López startade Orten i fokus, och skriver här varför projektet behövs.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om författarna

"Vi är tre kvinnor från Alby, Södertälje och Fittja som startade och driver Orten i fokus på ideell basis. Vi tycker att konventionell media ger onyanserad bild av förorten som många gånger inte är rättvis. Vi finns för att inspirera, motivera och engagera förortsbor via vår digitala träffpunkt att berätta sin historia och visa orten som VI ser den."

Mer info finns på ortenifokus.se 

Områden som är i allas mun, omdebatterade, omdiskuterade,omtalade. Felaktiga bilder, information präglad av fördomar och stereotypiskaformuleringar. En känsla som brett ut sig via media och som förstorats ochförvärrats för varje år. Men vad pratas det om? De samlar otroligt mångafaktorer som gör att blickarna riktas hitåt. Det går hand i hand medsensationalismen som så flitigt används av konventionell media för att säljaupplagor och få klicks.

Fattigdom, kriminalitet, arbetslöshet. Inga svåra ingredienser att jobba medför att koka ihop en brygd av falsk trygghet hos folket. Det säljer som smör.Precis som massan mår bra av att se fel och misslyckanden bland kändisar, så ärdet samma känsla som förmedlas med bilden av förorten

”Vilken tur att jag inte bor där men jag läser gärna mer om stackarna”. Vadhänder när den bilden blir en kollektiv sanning? 

Det uppstår en chock när någon, som har uppfattat dig som driftig ochvälformulerad, får höra vart du bor. Nästan som att hela deras världsbild rasar.De förstår inte. Och det är klart att de inte förstår. De förväntar ju sig intedet. Varför skulle någon som det går bra för i livet välja att leva ”där”? Detförstör ju ekvationen. Eller var bilden redan förstörd från början?

Det var något som vi frågade oss när vi läste en text från1968 som publicerades i DN. Lars-Olof Franzén skrev en ledarsida med rubriken ”Riv Skärholmen” två dagar efter dessinvigning. 

“Skärholmens skyline är enkuliss kring ett förortscentrum som är ett av de mest människoföraktande somhittills byggts, en för sen import av amerikansk stadsplanering från slutet avfyrtiotalet, föråldrad redan då”, skrev han

Vad är annorlunda nu 46 år efter? Inget har hänt sedanFranzéns uttalanden, men samma berättelse fortsätter att spridas. Inte senareän i går så kallade en journalist våra områden för att vara fulla av skit. Barasådär.

Om man behandlas som problem fast man aldrig ställt till mednågra? Om man ses på som bidragstagare fast man arbetat hela sitt liv och dessutombetalar högst skatt i länet? Om man, som journalist, menar på att det intefinns mer än skit här. Att vi absolut inte kommer att utbilda oss eller ha enbra framtid. Vad händer när ni sitter där och förutspår vårt öde? Det blirväldigt fel. 

Det växer även en trasig självbild och den finns kvar nästan ett halvt sekelefter att platser som Skärholmen invigdes. Vi förstår att det är besvärligt atttänka nytt och kreativt, men samma bild går i repeat och det börjar blitröttsamt nu.

För att den felaktiga bilden inte ska finnas kvar bestämdevi oss för att starta Orten i fokus. Vi tar nu tillbaka vår historia ochberättar den på nytt.

Vi vill inte bli sedda som några självömkande offer utan för det vi är; enmångfaldig plats med olika människor, bakgrunder och kompetenser. Och håll ihatten för orten är mycket mer positiv, inspirerande och full av kärlek än nitror. Välkomna till Orten i Fokus.

Patricia Palma
Daniella Johansson
Paulina López

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har förorterna oförtjänt dåligt rykte?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.