Per Pettersson
Per Pettersson - Foto: patrick Trägårdh / Patrick Trägårdh

Per Pettersson: Fler partier borde inse kraften i sociala medier

Per Pettersson, ansvarig för Centerpartiets sociala mediekanaler, skriver om de övriga partiernas bristande engagemang för och närvaro i sociala medier.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om författaren

Per Pettersson är expert på sociala medier och för närvarande vikarierande ansvarig för Centerpartiets sociala mediakanaler.

Följ honom på Twitter: @Perzec 

I år ärdet inte bara supervalår, medval till alla folkvalda församlingar från kommun till EU-parlament. Detta är också året när sociala medier på allvarkommer att påverka valutgången.

När jag skaffade mig Facebook 2007 eller Twitter 2009 så var de fortfarande nya företeelsersom få egentligen visste vadvi skulle ha dem till. På åren sedan dess har de sociala medierna gått från att vara lekplatser till att bliintregrerade delar av våraliv. Även om olika kanaler kommer och går i popularitet, så är detfå som i dag inte har åtminstone något socialt medium de är aktiva i. För eninte oansenlig andel av befolkningen är det också genom dessa kanaler vi kommunicerar med vänner, stämmer träffareller till och med söker jobb.

Politiken måstefinnas på dessa arenor. Tidigare träffade politiker och väljarna mest varandra i valstugor under valrörelserna.I dag är situationen helt annorlunda och väljare kan ställa sina politiska företrädaremot väggen genom de sociala medierna och de flesta förväntar sig att det kommerett svar inom kort. De sociala medierna har blivit en valstuga som är öppendygnet runt, varje dag.

Centerpartiet har tagit fasta på detta och bejakar utvecklingen. Partietvill vara Sveriges mest öppna och bjuda in till dialog om politiken, men serockså styrkan i att desociala medierna ger möjligheten att berätta om och förklara politiken. Bilderoch video gör det möjligt attbli mer pedagogiska och under min tid vid rodret har partiet bl.a. satsat på infografik för att visa effekterna avpolitiken. Kommentarsfälten används flitigt och debatten på Twitter sker med både väljare och andra partier. I valrörelsen stärker partiet upp med envalredaktion som bland annat svarar på alla frågor som kommer in. Målet är ensaklig och trevlig debatt där partiets politik kommer fram, förtydligas, förklarasoch sprids.

Tyvärr ser jag att många av de andra partierna inte har omfamnar de sociala medierna ilika stor utsträckning. Mångapartier är dåliga på att svara varandra på Twitter. Inte alla partier visarandra användares inlägg på Facebook.Vissa partier har tagit till nödlösningar för att åtminstone ha en närvaro i vissa kanaler, som mest verkar arbetaefter principen ”vi måste jufinnas där”. Det är tråkigt, inte minst för den politiskadialogens utveckling. De sociala medierna bygger på öppenhet, delaktighet ochdialog. Den som inte har tid, ork eller vilja att delta på dessa villkor kommer att misslyckas.

Hur partierna hanterar sociala medier påverkar bilden av partierna långt utanför dessa kretsar. Ett parti sominte inbjuder till dialog och som behandlar sina sociala kanaler styvmoderligt,kommer också att uppfattassom ett tillknäppt parti som stårlångt från sina väljare.Centerpartiet har valt en annan väg och välkomnar både beröm och saklig kritik. Jag är övertygad om att både partiet och svensk politik i längdenvinner på den typen av öppenhetoch dialog. Jag önskar att fler partier kunde inse och omfamna det, för både sin egen och den svenskapolitiska debattens skull.

Per Pettersson
Expert på sociala medier

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är Centerpartiet bäst av partierna på sociala medier?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.