Martin Björgell och Josefine Larsson, Scouterna
Martin Björgell och Josefine Larsson, Scouterna

Scouterna: ”Regeringen bör bredda Idrottslyftet”

Martin Björgell och Josefine Larsson, ordförande för Scouterna, efterfrågar en tydlig satsning från Regeringen, i syfte att fler barn och unga ska inkluderas i föreningslivet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Scouterna

Scouterna består dels av de scoutkårer som tidigare tillhörde Svenska Scoutförbundet (SSF), KFUK-KFUM:s Scoutförbund och Frälsningsarméns scoutförbund (FA Scout) samt dels den tidigare riksorganisationen, Svenska Scoutrådet (SSR). 

Riksorganisationen ansvarar för att utveckla hela scoutrörelsen i Sverige samt erbjuder en stödstruktur för de kårer som tidigare ingick i Svenska Scoutförbundet, KFUK-KFUMs scoutförbund och Frälsningsarméns scoutförbund. Stödstrukturen innebär bland annat att riksorganisationen har konsulter anställda runt om i landet som stöttar den lokala verksamheten.

Källa: Wikipedia

Endast 14 procent av svenskarna har en positiv inställningtill hur Sverige hanterar integrationsprocessen, visar en nationellundersökning utförd av Novus på uppdrag av Scouterna. Undersökningen är en delav Värsta rapporten, som presenterades i Riksdagen den 5/3, och som beskriverbegränsande praktiker, normer och maktstrukturer inom Scouterna. Samtidigtvisar Novus-undersökningen att scouter generellt har en betydligt mer öppen ochpositiv bild av mångfald, likabehandling och integration än allmänheten generellt.

Scouterna bedriver tillsammans med Stiftelsen Expo, RödaKorsets Ungdomsförbund och Ungdom Mot Rasism sedan hösten 2012 det normkritiskaoch antirasistiska projektet Värsta fördomen, som finansieras av SvenskaPostkodlotteriet. Projektet har som övergripande syfte att göra Scouterna tillen ännu öppnare organisation än vad den är i dag.

Värsta rapporten visar att Scouternas medlemmar har merpositiva och accepterande attityder kring mångfald och inkludering änallmänheten, men även att rörelsen har en mycket homogen medlemsbas sombeskrivs som ”vit, fullt funktionell medelklass med scouting i blodet”.Rapportens slutsatser pekar på flera konkreta åtgärder som Scouterna nu skagenomföra i syfte att bli ledande bland Sveriges barn- och ungdomsorganisationeri frågor om mångfald och likabehandling.

Samtidigt som Scouterna tar ansvar och förändrar begränsandepraktiker och normer inom vår organisation, ser vi en samhällsutveckling därbarn och unga möter större utmaningar i en skola som ställer hårdare krav, enarbetsmarknad som blivit tuffare och ett föreningsliv som fokuserar mer på elitän på bredd. Utmaningarna består i att skapa verksamhet som är anpassad efterbarn och unga utifrån deras individuella funktionsnivå, ekonomiskaförutsättningar och ålder.

Scouterna efterfrågar fler verktyg och mer resurser för attkunna bredda vårt mångfaldsarbete ytterligare. Studier som gjorts inomidrottsrörelsen har visat att offentliga satsningar som Idrottslyftet ochHandslaget har gett förutsättningar för att nå unga som tidigare inte nåtts avverksamheten. Mot den bakgrunden tror vi att en breddning av nuvarandeIdrottslyft, som skulle omfatta samtliga barn- och ungdomsorganisationer, hadekunnat ge nödvändiga resurser för att fler barn och unga ska få tillgång tillcivilsamhället och en meningsfull fritid.

Landets barn- och ungdomsorganisationer har en viktig rollatt spela för att bidra i integrationsprocessen. För Scouterna handlar det omatt ge unga ett värdebaserat ledarskap och nya vänner i en trygg verksamhet.För att lyckas med detta krävs mer långsiktiga resurser, skilda fråntillfälliga projektbidrag, för att nå ännu fler barn och unga. Därför vill vise en tydlig satsning, från Regeringen och Myndigheten för ungdoms- ochcivilsamhällesfrågor, för att bredda Idrottslyftet till samtliga barn- ochungdomsorganisationer i Sverige. Då tror vi att fler än 14 procent av svenskabefolkningen kommer få en positiv bild av vår gemensamma integrationsprocess.

Martin Björgell och Josefine Larsson
Ordförande, Scouterna

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Scouterna?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.