Alexander Letic
Alexander Letic

"Homos, sluta ta socialt ansvar!"

Alexander Letic skriver om att han själv har tröttat på att vara socialt bekväm och snällt le åt intoleranta kommentarer. Nu uppmanar han andra homosexuella att sätta ner foten och stå upp för sig själva!


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag får ofta höra att jag borde vara tacksam som kom ut som homosexuell nu, vid den här tiden.För idag är det inte alls svårt att komma ut. Min heterosexuella omgivning är väldigt mån om att låta mig veta det, hur lätt det är för mig idag. Och jag brukar nicka instämmande. För det finns sällan varken tid eller intresse att stå och lyssna på hur det egentligen är att komma ut eller leva som bög idag. Men det är inte anledningen till varför jag väljer att nicka i tystnad. Jag är tyst eftersom det är bekvämast så. För både dem och för mig. För när samtalsämnet sexuell identitet kliver in genom dörren, försvinner både social kompetens och folkvett ut genom fönstret.

"Det är nästan en trend att vara homosexuell idag", fick jag sagt till mig i en konversation senast för två veckor sedan. Tyvärr är jag så van vid den här typen av samtal att jag knappt behöver anstränga mig längre. Det går liksom på autopilot. Och som minoritetsgrupp i samhället har jag lärt mig spela det sociala spelet bättre än många andra."Haha ja, det kanske är lite av en trend", säger jag med ett dött leende. Hen verkar känna sig nöjdmed mitt svar, medan jag känner självhat. Allt för att slippa en obekväm situation. Hen predikar färdigt om hur enkelt det är för mig om man jämför med hur det var för tjugo år sedan, för att sedan helt obrydd byta samtalsämne och fråga mig vad jag vill göra när jag blir stor. Jag kunde inte svara på det.

Dagen därpå läser jag att Ugandas president precis har godkänt en ny antigay-lag. En lag som ger homosexuella 14 års fängelse, och livstid för dem som döms för "förargelseväckande homosexuellt beteende". Mina ögon tåras. På Facebook cirkulerar filmklipp av ryska hbtq-aktivister som blir gravt misshandlade under en demonstration mot Rysslands regering. Och jag skäms.Jag skäms över att ha vänt ryggen åt mitt eget folk och kallat homosexualitet en trend, bara för att inte skapa dålig stämning. Jag har ursäktat mig med att det inte är mitt ansvar att bilda andra,samtidigt som ryska jämnåriga blir torterade och förnedrade framför en kamera bara för att de blirförälskade i samma kön. Nog.

Som homosexuell man har jag växt upp i tron om att det sociala ansvaret vilar på mina axlar. Mina och ingen annans. Men nu är jag klar med det. Jag är klar med att inte våga ta diskussionen, jag är klar med att säga vad min omgivning vill höra och jag är klar med att vara rädd för att bli den jobbiga i samtalet. Från och med denna dag kommer jag skita fullständigt i om det blir obekvämt eller inte. Och från och med idag kan jag även svara på vad jag vill göra när jag blir stor. Jag vill sluta ta socialt ansvar.

Alexander Letic

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med skribenten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.