David Lindén, historiker
David Lindén, historiker

David Lindén: "Läs på eller var tyst, Jonas Bergström"

David Lindén, historiker och ledarskribent vid Borås Tidning, bemöter den artikel Jonas Bergström från SSU fick publicerad hos Nyheter24 i går.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Debatten

Sent i går kväll skrev Jonas Bergström från SSU en debattartikel om att LUF i Malmö bjudit in Sverigedemokraterna till en antirasistisk demonstration - något som Bergström tyckte var högst osmakligt.

REPLIK. Det är synd, men också förståeligt att SSU:s talesperson för antirasism och migrationspolitik, Jonas Bergströmsöker göra partipolitik av det faktum att Liberala Ungdomsförbundet (LUF) i Malmö, i sken av söndagens nazistattack agerar som demokrater.

SSU letar nämligen desperat efter sätt att positionera sig inför det stundande riksdagsvalet, och att hacka på andra antirasister blir därför naturligt.

Men det är också intressant att Bergström i sitt försök att svartmåla LUF använder sig av ett historiskt exempel, som han inte verkar känna till vad det handlade om. Förvisso har han rätt i att dåvarande folkpartiledaren Bengt Westerberg lämnade soffan under valvakan 1991 när Ny Demokrati bjöds in att delta i diskussionen tillsammans med de övriga borgerliga partiledarna. Det stämmer också att Westerberg under hela valrörelsen hade markerat mot just Ny Demokrati. Men det är en sanning med modifikation att han lämnade soffan enkom på grund av sin antirasism.

Frågar man Westerberg själv säger att det också berodde att han inte ville bidra till att väljarna skulle få intrycket av att Ny Demokrati tillhörde den ”borgerliga familjen”. Ty nu gällde det att bilda en koalitionsregering, och det var många som tvivlade på att Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet skulle klara av uppdraget.

Ungefär som när människor idag ställer berättigade frågor till Socialdemokraterna om vilka de vill bilda regering tillsammans med.  Att därför använda Westerbergs exempel för att göra en politisk poäng på att man också bjudit in SDU att närvara vid en demonstration mot antirasism framstår som okunnigt.

Ty Bergström verkar vidare ha glömt att just Ny Demokrati bjöds in till flera manifestationer där man skulle demonstrera mot dåtidens rasism, och att Ian Wachtmeister tillsammans med riksdagens andra partiledare i ett gemensamt uttalande fördömde Lasermannens dåd i Stockholm.

Sålunda verkar LUF Malmö helt och hållet i Bengt Westerbergs anda när de också bjuder in SDU. För demokratin handlar om att acceptera gemensamma spelregler och om att enas kring ett högre syfte likt antirasismen. Det vore bra om Jonas Bergström och många andra självutnämnda antirasister förstod detta.  

Men att döma av hans debattartikel verkar han inte ha gjort det. I stället för att söka enighet ser han det som ett tillfälle att stärka det egna varumärket och peka finger åt politiska motståndare. Det är en farlig utveckling för det som verkligen blir lidande av denna egoism är antirasismen.  

Jonas Bergström bör därför läsa på om vår gemensamma nutidshistoria, och om han väljer att inte göra det så bör han lämna historiska liknelser till dem som faktiskt kan ämnet. 

David Lindén - historiker och ledarskribent vid Borås Tidning

/
/
/
SSU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med författern?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.