Föreningen Cannalisörerna skriver om faktafel i gårdagens avsnitt av Kalla Fakta
Föreningen Cannalisörerna skriver om faktafel i gårdagens avsnitt av Kalla Fakta - Foto: Ap

Cannalisörerna: "Kolla fakta, Kalla Fakta!"

"Gårdagens avsnitt av Kalla Fakta var fullt av myter, missförstånd och rena lögner - politiskt förtryck i sitt esse, helt enkelt" skriver föreningen Cannalisörerna som kämpar för en legalisering av cannabis.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Cannabis enligt Wikipedia

Cannabis (även känt som marijuana, weed, grönt, mary jane, ved eller ganja i växtform och hasch i kådform), är en psykoaktiv produkt som utvinns ur lågväxande varianter av hampa (Cannabis sativa) med medelhög eller hög halt av tetrahydrocannabinol (THC).

I Sverige blev användning av cannabis olagligt 1988, och 1993 skärptes straffet för innehav till upp till 6 månaders fängelse.

Jenny Alversjö, programledare på Kalla fakta bemöter kritiken så här:
- Det här är en organiserad mindre grupp tyckare som är väldigt hängivna i sin drogliberala kamp. Inte helt oväntat att anmälan kommer just från den gruppen. Men vi lever i ett fritt land där åsiktsfrihet råder. De vill släppa knarket fritt – själv tycker jag det är en mindre bra idé.

Det var med is i magen och en stor portion hopp som vi bänkade oss framför gårdagens Kalla Fakta. Tyvärr kom vi inte långt i programmet innan faktafelen, propagandan och skuldbeläggningen började. Det gick så långt att vi beslutat att anmäla programmet till granskningsnämnden. Vi kan omöjligen ta upp alla felaktigheter här, så vi har valt att fokusera på dessa tre påståenden.

THC sänker IQ, ger kognitiva skador och upphov till psykos
Det man lutar sig emot med detta påstående är Dunedin-studien. Man glömmer dock nämna att studien inte alls drar slutsatsen att cannabisanvändare skulle få sämre IQ. Faktum är att de som börjat använda cannabis i vuxen ålder och som som deltog i studien uppvisade högre IQ än snittet. Att tungt bruk i väldigt unga år kan ge en försämrad inlärningsförmåga är naturligtvis sant, men att bara redovisa ena sidan av myntet kallas "russinplockning" och är ett känt propagandainstrument. Fred Nyberg påstår dessutom att cannabis stör kognitionen, ger depressioner och psykoser. En forskningssammanfattning gjord av forskaren Åsa Hidmark visar att detta är direkt oriktiga påståenden. 

Cannabis-spice
Cannabis-Spice är ett nytt begrepp som redaktionen valt att mynta. Spice och cannabis är två helt olika droger där spice försöker återskapa cannabis på syntetisk väg.Tyvärr lyckas man inte riktigt, spice kan vara förenat med livsfara och flera ungdomar har redan fått sätta livet till. Cannabis har aldrig dödat någon, oavsett vad Kalla Fakta, genom Fred Nyberg och Beatrice Ask, påstår. Farliga ersättningsdroger finns dessutom enbart på grund av förbudet. 

Legaliteten gör det farligare
Som vi nämnde i vårt förra debattinlägg är det främst miljö och arv som styr vem som hamnar i problematiskt bruk. Lagen gör föga skillnad där. Förutom att den naturligtvis förvärrar problembilden för individen. Bara det faktum att man straffar folk med missbruksdiagnos är illa nog, att straffet sedan pågår i flera år med det stigma en prick i polisregistret ger gör definitivt inte saken bättre. En reglering av marknaden skulle innebära att färre ungdomar kom i kontakt med cannabis, bland annat med hjälp av ID-kontroller. Inkomsterna från försäljningen skulle gå tillbaka till samhället istället för till de kriminellas fickor. Dessutom skulle det vara möjligt att köpa kvalitetstestad cannabis, där nivåer av THC och CBD tydligt anges. Detta är insatser som hjälper och lyfter samhället. Repressiv politik är enbart destruktiv. 

Förutom dessa felaktigheter påstår man att folket bakom legaliseringsrörelsen skulle vara totalt okända och gärna lite tvivelaktiga människor. Självklart väljer många oproblematiska brukare att vara anonyma, då bara åsikten att vilja legalisera kan leda till repressalier. Politiskt förtryck i sitt esse med andra ord. Men vi som faktiskt är den enda organisationen i Sverige som driver frågan är långt ifrån hemliga. På Facebook finns även intressegrupper med över 9000 medlemmar som alla vill avkriminalisera Cannabis. Att FN i dagarna haft en stor konferens om narkotikafrågan där många medlemsstater understrukit värdet av att avkriminalisera har man också missat.

Kalla Fakta med sin tradition av djupgrävande journalistik gjorde oss igår mycket besvikna. Förtroendet är borta.

Nelly Mathilda Fredlund, Ordförande Cannalisörerna
Sven-Olof Mattson, Vice Ordförande Cannalisörerna
Jens Siekas, Kassör Cannalisörerna
Johanna Karlsson, Sekreterare Cannalisörerna
Linus Andersson, Ledamot Cannalisörerna
Ingrid Markström, Suppleant Cannalisörerna
Danielle Wendin, Suppleant Cannalisörerna
Michael Lind, Utlandskorrespondent Australien för Cannalisörerna

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör Sverige legalisera cannabis?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.