Erik Nilsson Nordahl, ordförande CUF Halland
Erik Nilsson Nordahl, ordförande CUF Halland

"Uppfödare vill inte att deras djur lider – de är inte monster"

"Sveriges djurskyddslagstiftning håller världsklass och att djuren i vår kött-, ägg- och mejeriproduktion skulle utstå onödigt lidande är en skymf mot alla de som varje dag arbetar med djuren", skriver Erik Nilsson Nordahl från CUF.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Människan klarar sig inte utan produkter från djur och frågan är inte om vi ska använda djur utan hur vi ska använda dessa. Barn behöver alla de nödvändiga näringsämnena och vuxna måste gå på en mycket kontrollerad diet med kosttillskott för att klara sig utan näringsbrist, för att helt slippa äta kött.

Camilla Björkbom påstår att man kompromissar med hönsens välfärd, men det är en sanning med modifikation. Uppfödarna gör sitt bästa för att djuren ska må bra av den enkla anledningen att de tjänar på det, en stressad kyckling är ju dålig på att lägga ägg. Jordbruksverkets regler innebär att hönsburar skall vara inredda med sittpinne, sandbad och rede, vilket innebär att de har sittplats och möjlighet att tvätta sig som lägsta krav. Att frigående höns mår bättre än burhöns är även det osäkert, det finns för- och nackdelar med båda metoderna; det är inte svart och vitt. Frågan är också vad man kompromissar med, ska hönorna behandlas som husdjur eller ska de må som i naturen? Frågan lämnas obesvarad.

Hankycklingarna bedöms inte kunna bidra till produktionen och kan inte släppas ut i naturen – då skulle de långsamt ätas upp eller dö i svält. Vi måste avliva dem. Att med koldioxid döda en hankyckling är en av de minst smärtsamma metoderna. Processen innebär att de direkt efter kläckningen förs till ett rullband och sedan långsamt får somna in. Vi undviker lidande och en veterinär kontrollerar att ingen av hankycklingarna fortfarande lever efteråt.

Uppfödare är inte monster, de vill inte att deras djur lider. Sveriges djurskyddslagstiftning håller världsklass och att djuren i vår kött-, ägg- och mejeriproduktion skulle utstå onödigt lidande är en skymf mot alla de som varje dag arbetar med djuren. Att i samma text glida från Kina där det inte finns någon djurskyddslagstiftning, till Sverige som har den bästa i världen utan att stanna upp är intellektuellt oärligt och skapar inte en seriös debatt om hur vi bäst behandlar djur utan glider istället in på hur vi alla borde omfamna veganismen som den verkligt sanna läran.

Det riktiga djurskyddsarbetet ligger i att exportera vår djurskyddslagstiftning så att fler djur i världen kan leva utan lidande. Inte i att attackera väderkvarnar.

Erik Nilsson Nordahl
Ordförande CUF Halland

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är de svenska djurskyddslagarna tillräckliga?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.