Johanna Jönsson, centerpartistisk riksdagskandidat
Johanna Jönsson, centerpartistisk riksdagskandidat

"Om Indien kan så kan vi – det är dags att vi avskaffar juridiskt kön"

"Genom att avskaffa det juridiska könet kan vi ta ett litet steg i rätt riktning, men det krävs ett omfattande arbete för att varje människa ska känna sig fri att vara precis den hen själv vill", skriver Johanna Jönsson från Centerpartiet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johanna Jönsson är riksdagskandidat för Centerpartiet i Stockholm. 

Följ henne på Twitter: @stadslolla 

I förra veckan kom beskedet om att Indiens högsta domstol godkänt beslutet om att införa ett tredje juridiskt kön. Här i Sverige skulle det möjligen kunna vara ett första steg, men målet bör vara att helt avskaffa juridiskt kön. 

Vem och vad är det som avgör om någon är man eller kvinna? Är det hormonnivåer i kroppen? Är det könsorganets utformning? Är det den sociala konstruktionen av hur andra uppfattar ens yttre? Eller är det vilken könsidentitet man själv anser stämmer bäst? För många människor är det här en ickefråga. Deras hormonnivåer, könsorgan, yttre och könsidentitet passar ihop och gör att de lätt passar in i den snäva tvåkönsuppdelningen. Men det finns människor som av olika anledningar inte kan pressas in i de snäva ramarna och för dem skulle ett tredje juridiskt kön kunna göra stor skillnad. Att slippa välja mellan att vara man eller kvinna, utan erkännas som just den man är, kan vara avgörande. Att införa ett tredje juridiskt kön skulle troligtvis gå snabbare än det omfattande arbete som krävs för att avskaffa juridiskt kön. Och att det faktiskt precis just nu är flera personer som sitter i kläm i det nuvarande systemet gör att det är bråttom. 

Samtidigt ser jag en viss fara i att registrera människor på det sättet. Med de kalla vindar som blåser i Europa kan den sortens registrering få obehagliga konsekvenser längre fram. Det är något som verkligen bör tas med i beräkningen, hur mycket man än önskar att det inte skulle behövas. Det juridiska könet har vid det här laget till stor del ändå spelat ut sin roll. Systemet har tidigare använts för att kunna stifta olika lagar, och ha olika rättigheter och skyldigheter, för olika kön. Det finns fortfarande vissa kvarlevor från detta, men de bör tas bort alldeles oavsett. Ett problem som dock skulle uppstå är vid resor till en del andra länder och där måste en lösning till. Det har även förts fram att det skulle bli svårare att påvisa orättvisa skillnader mellan män och kvinnor, men för mig är inte det skälet starkt nog. 

Fyrkantiga könsroller bidrar till många problem i samhället. Skillnaderna i hur vi behandlar människor, inte minst barn, beroende på vilket kön vi anser att de tillhör har gång på gång påvisats. Hur mycket man än försöker att slå sig fri från normerna så fortsätter de att påverka. Det sitter så djupt rotat i oss att pojkar/män ska vara på ett visst sätt och flickor/kvinnor på ett annat. För mig finns det inget fel i att den som känner sig som kvinna väljer att bete sig på ett sätt som stämmer överens med kvinnonormen. Det är upp till var och en. Men jag kan aldrig någonsin tycka det är rätt att den som inte vill eller kan göra det mår dåligt eller behandlas illa. 

Det här är givetvis inte något vi löser på ett enkelt sätt. Genom att avskaffa det juridiska könet kan vi ta ett litet steg i rätt riktning, men det krävs ett omfattande arbete för att varje människa ska känna sig fri att vara precis den hen själv vill. 

Johanna Jönsson
Riksdagskandidat
Centerpartiet Stockholm

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör vi avskaffa juridiskt kön?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.